Штрај­ка­чке па­ро­ле пре­кри­ле Aкро­пољ

Глас Српске
Штрај­ка­чке па­ро­ле пре­кри­ле Aкро­пољ

AТИ­НA - Де­мон­стран­ти у Aти­ни ју­че су па­ро­ла­ма пре­кри­ли Aкро­пољ, нај­сла­вни­ји спо­ме­ник земље, у знак про­тес­та због но­вих ош­трих вла­ди­них мје­ра штедње, ко­је би земљу тре­ба­ло да изву­ку из огро­мних ду­го­ва.

Сто­тињак де­мон­стра­на­та из Грчке ко­му­нис­ти­чке пар­ти­је про­би­ли су закључа­не ка­пи­је Aкро­поља и на бе­де­ме дре­вне тврђа­ве ис­та­кли па­ро­ле на грчком и ен­глес­ком је­зи­ку: "На­ро­ди Евро­пе - Ус­тај­те".

Грчка вла­да обја­ви­ла је но­ве мје­ре смањена тро­шко­ва до кра­ја 2012. го­ди­не у ви­си­ни од 30 ми­ли­јар­ди евра да би оси­гу­ра­ла па­кет по­мо­ћи од Ме­ђу­на­ро­дног мо­не­тар­ног фон­да и држа­ва чла­ни­ца евро­зо­не у изно­су од 110 ми­ли­јар­ди евра.

Но­ве мје­ре пре­дви­ђа­ју смањење пен­зи­ја и пла­та за­по­сле­них у ја­вном се­кто­ру, као и до­да­тне по­ре­зе, ја­ви­ле су аген­ци­је.

Држа­вни чи­но­вни­ци, укључу­ју­ћи нас­та­вни­ке у шко­ла­ма и бол­ни­чко особље, по­че­ли су ју­че 48-ча­со­вни штрајк. На по­је­ди­ним ули­ца­ма Aти­не до­шло је и до су­ко­ба де­мон­стра­на­та и по­ли­ци­је.

Ра­дни­ци у при­ва­тном се­кто­ру тра­ба­ло би да­нас да им се при­дру­же у ге­не­рал­ном штрај­ку ко­ји ће, ка­ко се оче­ку­је, за­ус­та­ви­ти све по­сло­ве ши­ром Грчке и па­ра­ли­са­ти ави­он­ски и ја­вни пре­воз. Вла­сни­ци про­да­вни­ца ка­жу да ће та­ко­ђе обус­та­ви­ти рад и за­тво­ри­ти радње на је­дан дан.

Под ду­гом од 300 ми­ли­јар­ди евра и буџет­ским де­фи­ци­том од 13,6 од­сто бру­то друш­тве­ног прои­зво­да, Грчкој је прва тран­ша по­мо­ћи не­оп­хо­дна при­је 19. ма­ја ка­да за на­пла­ту до­спи­је­ва 8,5 ми­ли­јар­ди евра њених де­се­то­го­дишњих об­ве­зни­ца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана