Штрајк у Би-Би-Сију

Глас Српске
Штрајк у Би-Би-Сију

ЛОНДОН - Чланови Националног синдиката новинара започели су у петак 48-часовни штрајк у медијској кући Би-Би-Си (BBC) због предложеног плана реформе пензија, пренијеле су агенције.

Емисија "Тудеј" на радио станици "Би-Би-Си Радио 4" у петак није емитована, а представници синдиката кажу да ће штрајк утицати и на већину осталих информативних емисија.

- Многи познати водитељи нису се појавили на послу, као ни извјештачи и продуценти - рекли су у синдикату.

Спор новинара и управе проистиче из плана Би-Би-Сија да смањи пензијски дефицит од 1,7 милијарди евра, тако што ће се запосленима одбијати један одсто више новца за пензије него до сада.

- Би-Би-Си предлаже дуже радно вријеме и веће доприносе запослених, али и мање пензије, што је неприхватљиво - кажу у Националном синдикату новинара.

Синдикат је категорички одбио предложену реформу пензијског програма, називајући је пљачком која је наметнута запосленима у склопу рјешавања глобалне економске кризе.

Генерални директор Би-Би-Сија Марк Томпсон наводи да је пензијска реформа посљедња понуда менаџмента и да дубље промјене нису могуће без додатног оптерећења оних који плаћају лиценце британском јавном сервису, што је, према његовим ријечима, неприхватљиво.

Генерални секретар синдиката, који има 4.100 чланова у Би-Би-Сију, Џереми Дир рекао је да је за њих ово неприхватљиво.

- У више наврата истицали смо да се ради о крађи пензија, а управа нам до сада није оставила никакав избор већ да предузмемо акцију и одбранимо оно што нам припада - рекао је Дир.

Синдикат је сљедећи дводневни штрајк најавио за 15. новембар.

Особље

Техничко и особље које ради у продукцији програма Би-Би-Сија прихватило је измијењени пензијски програм, који им је понудио менаџмент компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана