Штрајк приземљио хиљаде авиона

Агенције
Штрајк приземљио хиљаде авиона

Берлин - Њемачки авиопревозник "Луфтханза" отказао је данас већину домаћих, европских и дугих летова са шест њемачких аеродрома због штрајка особља.

Од готово 1.800 планираних летова, саобраћало је свега 20 краћих и 12 дугих летова, пренијеле су агенције.

Из Франкфурта, који је главно чвориште "Луфтханзе" и највећи њемачки аеродром, обављено је свега шест од укупно 50 летова, а из Минхена су полетјела три авиона, умјесто 17.

Због штрајка је отказана и редовна линија Сарајево - Минхен - Сарајево.

Синдикат "Верди", који заступа 33.000 запослених у њемачком националном авиопревознику, ступио је у једнодневни штрајк, пошто је посљедња рунда преговора о платама завршена неуспјехом.

Синдикат "Верди" тражи за запослене који раде на аеродромима, те за дио кабинског особља, повећање плате за 5,2 одсто. Тражи и гаранције за радна мјеста.

Синдикат наводи да је послије трећег круга преговора "Луфтханза" предложила пораст плата између 0,4 и 0,6 одсто за годину.

"Луфтханза" је прошле седмице одбацила захтјев синдиката за повећање плата запосленима за 5,2 одсто.

Сукоб око плата пријети да изазове хаос у транспорту широм Њемачке и долази мјесец након што је "Луфтханза" била приморана да откаже готово 700 од 1.800 летова због полудневног штрајка упозорења.

Сљедећа рунда преговора између руководства "Луфтханзе" и запослених заказана је за 29. април.

Из компаније је саопштено да је штрајк неоснован.

- Овај штрајк је бесмислен, посебно имајући на уму да су још раније договорени датуми преговора у вези са платама - рекао је портпарол "Луфтханзе".

Кратки штрајкови упозорења су уобичајена пракса у Њемачкој, а њихов циљ је повећање притиска на послодавце.

Рефундација

Путници "Луфтханзе" позвани су да се о летовима информишу на интернет страници њњњ.луфтханса.цом. Авионске карте отказаних летова могу да се рефундирају или замијене за друге летове, односно за возове, објавила је компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана