Штрајк поново паралисао Грчку

Агенције
Штрајк поново паралисао Грчку

Атина - Грчки радници ступили су данас у једнодневни штрајк, због чега неће радити државне школе, јавни превоз и фериботи, а болнице ће примати само хитне случајеве, преносе агенције.

Два највећа синдиката у земљи у јавном и у приватном сектору позвали су запослене да ступе у штрајк због мјера штедње, отпуштања и смањења плата, што, по њима, само продубљује тешку ситуацију радника који се боре да изађу из најгорег мирнодопског периода за Грчку, наводи Ројтерс.

Најављено је да ће јавни превоз у великој мјери функционисати, али да неће саобраћати аутобуси и возови, а то исто се односи и на авионски саобраћај, због чега ће летови углавном бити отказани или ће претрпити измјене у заказаним терминима.

Бродови ће остати у грчким лукама током цијелог дана, што ће створити проблеме људима на острвима који су животно упућени на везу са копном уз помоћ ферибота.

Претходног дана су новинари широм земље били у штрајку због отпуштања радника и смањивања плата.

Због тога и јучерашња посета француског предсједника Франсоа Оланда није медијски испраћена.

Протести и штрајкови током протеклих неколико седмица, како се очекује, данас ће имати своју кулминацију на демонстрацијама које ће у подне бити организоване испред грчког парламента на Тргу Синтагма у Атини, који је раније био мјесто жестоких сукоба полиције и демонстраната.

Конзервативна Влада у Атини понавља да нема другог рјешења осим оштрих мјера штедње будући да је то главни услов међународних кредитора, који пружају позајмице од виталног значаја за земљу, која биљежи шесту годину за редом у рецесији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана