Штрајк паралисао Велику Британију

Глас Српске
Штрајк паралисао Велику Британију

ЛОНДОН - Око два милиона радника у јавном сектору Велике Британије почело је јуче цјелодневни штрајк због реформи пензионог система.

То је највећи штрајк у посљедњих неколико деценија, јавио је Би-Би-Си, називајући га "штрајком генерације".

Широм земље организовано је више од 1.000 скупова, а штрајкују школе, болнице, аеродроми, луке, канцеларије владе.

Једнодневна обустава рада погодила је судове, центре за запошљавање, комуналне службе, пограничне службе.

Љутити због пензионе реформе штрајкачи кажу да ће сада морати радити дуже прије него што оду у пензију и давати веће доприносе сваки мјесец за рачуне.

Моника Хирст, педагог и самохрана мајка, рекла је да су владине мјере штедње оставиле људе без опција, осим оне да изађу и протестују.

- Не желим да изгубим плату за тај дан, али немамо избора, јер смо сатјерани у ћорсокак - каже Хирст.

Влада Дејвида Камерона, међутим, не види друге могућности осим ове пред изазовима економије Велике Британије.

Британска влада је саопштила да се демонстрацијама неће постићи ништа и позвала је на даље разговоре о најављеним реформама.

Државни секретар британске владе Френсис Мод оцијенио је да су протести погрешни.

- Док се разговори настављају, позвао бих раднике у јавном сектору да сами проуче понуду умјесто што слушају реторику синдикалних вођа - рекао је Мод, оцијенивши да је ријеч о "врсти пензија коју тек понеко у приватном сектору може да ужива".

Министар финансија лабуристичке владе у сјенци Рејчел Ривз рекла је да та партија на подржава протесте.

- Не подржавамо штрајк, јер штрајк је знак неуспјеха. Aли, такође сматрамо да влада мора да пружи нешто више слабије плаћеним радницима у јавном сектору. Они су управо видјели да ће њихове плате у суштини бити замрзнуте на још двије године. Разумијемо зашто они штрајкују, јер је у суштини ријеч о повећаном пореском оптерећењу радника у јавном сектору - рекла је Ривзова.

Камерон спроводи четворогодишњи план смањења потрошње у укупном износу од 126 милијарди америчких долара.

Он се нада да ће резање трошкова у јавном сектору редуковати дугове, за које каже да су направили његови претходници прије избора 2010. године.

Британски национални економски прогностичар предвидио је у уторак да ће 710.000 радних мјеста бити изгубљено у јавном сектору до 2017. године под владиним мјерама смањења потрошње.

Грчка

Грчка је јуче остала без дневних листова након што су новинари јавних и приватних медија ступили у 24-часовни штрајк захтијевајући да се зауставе отпуштања и хитно потпише колективни уговор.

Новинари се противе и смањењу плата у оквиру строгих мјера штедње у земљи. Државне телевизијске и радио-станице не емитују програм. У Грчкој данас почиње 24-часовни штрајк запослених у државном и приватном сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана