Страх од рецесије потопио акције

Глас Српске
Страх од рецесије потопио акције

ЛОНДОН/ТОКИО - Цијене европских акција јуче су оштро пале, послије претходног појефтињења акција у Aзији и смањења курса евра према долару на троседмични минимум, због страха од нове рецесије у СAД и дужничке кризе у еврозони.

Подаци о ситуацији на америчком тржишту рада указују да у најмоћнијој свјетској економији током августа није дошло до раста броја запослених.

Дужничка криза у Европи такође не јењава и уколико се даље прошири могла би, према оцјени експерата, да натјера владе на "радикална рјешења".

- У таквој атмосфери инвеститори ће се вјероватно уздржати од ризичнијих улагања - предвиђа шеф истраживачког тима компаније "УБС велт менаџмент" у Сингапуру Доминик Шнајдер, пренијеле су агенције.

У раној трговини на европском тржишту континентални индекс акција СТОКС 50 опао је 1,9 одсто, док су национални показатељи кретања цијена акција у Њемачкој, Француској и Великој Британији "потонули" у распону од 1,3 до око два процента.

Истовремено је на берзи у Токију јапански Никеи индикатор цијена акција изгубио 1,9 одсто вриједности, док је регионални - MSCI - индекс опао још више - за три процента.

Уколико се има у виду да је у петак пословање на њујоршком Волстриту закључено са падом цијена акција од приближно два процента, јасно је да се глобално тржиште акција тренутно налази у "негативној територији".

Међутим, предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је јуче у Aустралији да не очекује да еврозона поново склизне у рецесију, оцијенивши да су Европска унија и зона евра "јаке и еластичне".

Барозо је нагласио потребу јачања међународног монетарног система и настављања реформе регулисања финансијског система како би се спријечиле било какве будуће економске кризе.

- Не предвиђамо рецесију у зони евра. Најновије прогнозе Комисије показују да ће бити оствариван раст, прецизније умјерени раст - рекао је он коментаришући саопштење међународне агенције за кредитне рејтинге "Стандард и Пурс" (С&П) да економско успоравање у другом кварталу повећава ризик од поновне рецесије у зони евра, али и да би тај монетарни регион требало да је избјегне остваривањем слабог економског раста у овој години.

С&П је снизио прогнозу овогодишњег раста у еврозони на 1,7 одсто, са раније пројектованих 1,9 процената.

Руске банке

Банка Русије процијенила је да би руске банке могле претрпјети губитке по хартијама од вриједности од 350 милијарди рубаља (12 милијарди долара) уколико би дошло до озбиљног шока усљед дужничких проблема у чланицама еврозоне, али не сумња у њихове способности да изађу на крај са тим проблемима, саопштио је представник руске централне банке Сергеј Мојсијев.

- Главна пријетња нам не стиже из СAД, већ са тржишта еврозоне, због тржишног ризика по портфељ вриједносних хартија - рекао је Мојсијев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана