Штрабаг угрозио државни интерес Црне Горе

Глас Српске
Штрабаг угрозио државни интерес Црне Горе

ПОДГОРИЦA - Јавно предузеће Регионални водовод Црногорског приморје раскинуло је уговор са аустријском компанијом "Штрабаг" о градњи водовода у Будви, јер је тај извођач несавјесним радом довео у питање реализацију пројекта и угрозио државни интерес, јављају црногорски медији.

Зредсједник УО Миодраг Пејовић рекао је да су на градилишту затекли праву анархију.

- "Штрабаг" је имао подизвођаче које је веома лоше координисао. Кулминација њихових превара била је када су нам доставили план да ће дионица бити завршена до 12. септембра. Послије 15 дана то су демантовали и више нису хтјели да кажу који су то рокови завршетка, већ само да ће завршити посао у "разумно вријеме" - казао је Пејовић.

Укупна вриједност уговореног посла била је 17,1 милион евра, а уговор је раскинут уз сагласност Владе Црне Горе.

Технички директор и руководилац надзора оптужио је "Штрабаг" за опструкцију и диверзију на градилишту које финансира Свјетска банка, а Влада учествује са 62 одсто.

Рекао је да је било и диверзија на градилишту, као што је потапање 200 метара цјевовода.

Водовод је активирао банкарску гаранцију од 1,8 милиона евра и послао Рајфајзен банци у Бечу, али су је они оспорили одлуком бечког Окружног суда, иако је на први позив безусловна.

Похвале Бањолучанима

- Упутио бих похвале компанији "Интегра" из Бање Луке, која је одговорна за дионицу од 26,6 километара, као и компанији "Гинташ" из Турске, ужичком "Јединству и аустријској "Aлпини" - рекао је Пејовић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана