Стотине милиона за алкохол и дуван

Јелена Бјелица
Стотине милиона за алкохол и дуван

Бањалука - У БиХ је за првих девет мјесеци ове године увезено 114.026 тона разних алкохолних пића укупне вриједности 127,6 милиона КМ, док је за седам мјесеци продато цигарета у вриједности око 669 милиона марака.

- Највише је увезено пива, чак 104.543 тоне, укупне вриједности 104,3 милиона КМ. Поред тога увезено је и 6.880 тона пива с укусом лимуна, јабуке, грејпа укупне вриједности 9,3 милиона КМ - рекао је начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

Додао је да се највише увози из Хрватске, Србије, Македоније и Словеније, а међу пивом које се увезло из поменутих земаља има оних који вуку поријекло из Холандије, Мађарске, Данске.

Када је ријеч о вину, увезене су 5.094 тоне укупне вриједности 18 милиона КМ, а највише се увозило из Црне Горе, Србије, Хрватске, Македоније, Словеније, Италије, Француске.

- Жестоких алкохолних пића је увезено 2.577 тона, укупне вриједности 13,9 милиона КМ - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, током ове године из БиХ је извезено 7.760 тона разних врста алкохолних пића укупне вриједности 13 милиона КМ.

Ковачевић је рекао да је за седам мјесеци издато више од 235 милиона акцизних маркица којим се обиљежавају цигарете, увозне и домаће. Просјечна цијена кутије цигарета у току 2012. године износи 2,85 КМ по паклици.

Према истраживању које је спровео "Вол стрит журнал", становници БиХ попуше више од 2.000 цигарета годишње по особи, што их сврстава на врх листе највећих пушача на свијету, док су први на листи становници Србије са чак 2.861 попушеном цигаретом годишње по становнику. Према подацима Свјетске здравствене организације, становници БиХ који конзумирају алкохол годишње у просјеку попију 56 литара чистог или 140 литара 40-одстотног алкохола.

Према мишљењу социолога Ивана Шијаковића, колико год да поскупљују алкохол и цигарете људи их више користе.

- На тај начин пркосе немаштини, отпору, социјалном стању и безнађу у којем се налазе, показујући да се за то може одвојити. То постепено извлачи новац, јер када купе једну флашу алкохола или једну кутију цигарета није велики трошак али се из дана у дан износ нагомилава - рекао је Шијаковић.

Порез

Ковачевић је истакао да се у складу са Законом о акцизама у БиХ, на алкохол и алкохолна пића, плаћа посебан порез.

- Акциза се плаћа по литру и то за пиво 0,2 КМ, а за вино 0,25 КМ. За алкохол, алкохолна пића и воћну природну ракију акциза се плаћа по литру апсолутног алкохола, и то за алкохол и алкохолна пића 15 КМ, а за воћну природну ракију осам КМ - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана