Стопа незапослености у еврозони рекордно ниска

Taнјуг
Стопа незапослености у еврозони рекордно ниска

Брисел - Незапосленост у 17-чланој еврозони достигла је у мају рекордан ниво, саопштио је данас Европски завод за статистику, Евростат.

Стопа незапослености у европској монетарној унији порасла је у мају за 0,1 одсто на 12,1 одсто, што је нови рекорд, послије ревизије из претходног мјесеца, навео је Евростат, неколико дана након што су лидери ЕУ на самиту у Бриселу обећали акцију да се смањи број незапослених, пренијела је агенција Франс прес.

У еврозони је у мају без посла било 19,22 милиона људи, односно 67.000 више него у априлу.

На нивоу цјелокупне ЕУ, незапосленост је у мају мировала на 10,9 одсто, што не нуди много наде да ће ускоро бити окончана социјална криза у бројним земљама, наводи Евростат.

Завод такође наводи да је инфлација у еврозни у јуну убрзала на 1,6 са 1,4 одсто из претходног мјесеца, што је стопа која је испод границе ЕУ од нешто испод два одсто.

Подаци о привредном расту у еврозони ће сљедећег мјесеца показати да ли је економија монетарне уније остала у рецесији и у другом овогодишњем кварталу.

Незапосленост у Аустрији најнижа у ЕУ

Стопа незапослености у Аустрији порасла је у јуну на 6,5 са 6,3 одсто из маја, након четири узастопна мјесеца у паду, показали су данас званични подаци у Бечу.

Према подацима Европског завода за статистику, који има другачију основу за обрачун, незапосленост је у Аустрији у априлу, који је посљедњи мјесец за који су доступни подаци, износила 4,9 одсто, што је најнижа стопа у Европској унији, преноси агенција Франс прес.
;Аустријска привреда, међутим, није напредовала од првог квартала 2012, будући да слаби услови у остатку еврозоне утичу на тразњу аустријског извоза.

Незапосленост у Италији највиша од 1977.

Незапосленост у рецесијом погођеној Италији скочила је у мају на 12,2 одсто, што је највиши ниво у посљедњих 36 година, показали су прелиминарни подаци Италијанског завода за статистику, Истата.

Истат наводи да стопа незапослености није била тако висока од првог квартала 1977, преноси италијанска новинска агенција АНСА.
У Италији је у мају без посла било 3,14 милиона људи, 56.000 више него у априлу и готово пола милиона односно 480.000 више у односу на мај 2012, наводи завод.
Незапосленост међу младима од 15 до 24 године старости пала је за 1,3 одсто на мјесечном нивоу на 38,5 одсто у мају, али је без посла и даље скоро четворо од десет младих људи, додаје Истат.

На годишњем нивоу, незапосленост међу младима је порасла за 2,9 одсто, па је без посла било 647.000 младих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана