Стодневни ремонт ТЕ Угљевик од 1. јула

Раде Јелић
Стодневни ремонт ТЕ Угљевик од 1. јула

УГЉЕВИК - Ремонт постројења у Термоелектрани "Угљевик" требало би да почне 1. јула, а ова инвестиција вриједна 52 милиона марака обезбиједиће поуздан вишедеценијски рад овог електроенергетског гиганта.

У ТЕ "Угљевик" кажу да ће ово бити највеће улагање у предузеће послије 25 година.

Већи дио ремонта, кажу у ТЕ, биће финансиран властитим средствима, док ће остатак новца обезбиједити кредит Свјетске банке по програму "Пауер 4".

Директор Рудника и термоелектране "Угљевик" Aнто Гајић каже да се припреме одвијају по плану те да ће радови почети на вријеме, 1. јула, и трајаће 100 календарских дана.

- Планирана је реконструкција котла, комплетна замјена унутрашњости расхладног торња, те капитални ремонт турбине и генератора. Ремонтом је предвиђена и реконструкција 6-киловолтног и 0,4 киловолтног постројења - рекао је Гајић.

Додао је да ће по завршетку ових радова бити смањени застоји на годишњем нивоу, а повећаће се и производња струје.

- Познато је да купци наше електричне енергије траже да се гарантује цијена у одређеном периоду, што до сада није било могуће са застарјелим и непоузданим системом - нагласио је Гајић.

Већина дијелова и опреме за реконструкцију и ремонт већ је почела да стиже, истиче Гајић и додаје да ће, поред радника Термоелектране и домаћих фирми, на пословима ремонта бити ангажовани и радници из земаља окружења.

- Биће то прилика да се привремено запосли велики број људи са овог подручја, јер реномиране фирме најчешће доводе своје стручњаке који воде и надгледају посао и ангажују домаћу радну снагу - каже Гајић.

Застоји

Планирани обимни ремонт и реконструкција довешће, кажу у ТЕ "Угљевик", до заустављања производње на 100 дана. Због тога су умањени и планови за производњу.

- У години је планирано да буде произведено 1.263 гигават-часа струје, што је скоро 300 гигавата мање у односу на остварену прошлогодишњу производњу - кажу у ТЕ "Угљевик" и додају да ће мању производњу струје пратити и смањена производња угља, па би у овој години на Површинском копу "Богутово село" требало да буду произведене 1.479.223 тоне угља или скоро пола милиона тона мање у односу на прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана