Штижу нова улагања у Луку Шамац

Тања Шикањић
Штижу нова улагања у Луку Шамац

БAЊAЛУКA - У "Луци" Шамац, која је једина лука у Републици Српској отворена за саобраћај, у првих шест мјесеци ове године из бродова је претоварено 17.821.924 тоне робе, док је у цијелој 2010. години претоварено 7.070.837 тона робе пристигле водним путем.

Истакао је то јуче министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић приликом посјете "Луци" Шамац и најавио нова улагања у "Луку".

- Промет претовара у овој луци расте, иако тај промет још није достигао обим промета који је остварен 2008. године. Међутим, у односу на прошлу годину, обим промета је знатно повећан - истакао је Чубриловић.

Додао је да је у плану и проширивање капацитета "Луке", те да ће дио средстава Свјетске банке, које би БиХ требало да добије 2013. године бити уложен за оспособљавање већег дијела ријеке Саве.

- С циљем већег коришћења водног саобраћаја на просторима југоисточне Европе акценат је стављен на модернизацију пловних путева, тако да је Свјетска банка одобрила значајна средства за осавремењавање пловног тока на Сави - нагласио је Чубриловић.

Напоменуо је да је "Лука" Шамац оспособљена и за ноћни рад.

Приликом Чубриловићеве посјете истакнуто је да је, иако превоз робе водним путевима представља најповољнији и најисплативији вид саобраћаја, тренутно, усљед запуштености и неуређености пловног пута Саве, превоз робе и путника далеко испод нивоа оствареног деведесетих година прошлог вијека.

У 2010. години у РС је било 26 ријечних бродова и 532 чамца, претовар робе се обављао у "Луци" Шамац и пристаништу у Рафинерији Брод, а превоз путника се обављао само на скелским попречним прелазима у Српцу и Црњељевцу код Бијељине.

У 2011. години остала су четири товаришта и двије локације за експлоатацију ријечних наноса којима нису истекле саобраћајне сагласности.

Минић

Недељко Чубриловић је током посјете Шамцу разговарао и са начелником ове општине Савом Минићем.

- Проширивање луке представљало би значајан помак за развој општине - нагласио је Минић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана