Стижу инвеститори са три континента

М. Чигоја, С. Дакић
Стижу инвеститори са три континента

БAЊAЛУКA - Учешће на инвестиционој Конференцији која ће се одржати сутра и прекосутра у Бањалуци и на Мраковици до сада је потврдило 350 инвеститора из Aмерике, Aзије и Европе.

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС истакли су да су долазак у Бањалуку потврдили инвеститори из Сјеверне Aмерике, Русије, Кине, Мексика, Италије, Израела, Велике Британије, Холандије, Мађарске, Њемачке, Швајцарске, Чешке, Словеније, Словачке, Србије, Хрватске, Финске.

- Поред инвеститора своје учешће потврдили су представници амбасада, дипломатско-конзуларних представништава, као и представници српског привредног клуба "Привредник" - наводе у Министарству.

Конференција је инвестиционог карактера и на њој ће се презентовати могућности улагања у четири сектора и то енергетика, металска индустрија, туризам и прерада хране.

Током припреме за Конференцију посебна пажња је посвећена општинама и градовима у РС. На Конференцији ће се представити општине међу којима су Бањалука, Мркоњић Град, Вишеград, Требиње, Козарска Дубица и Приједор.

Град Бањалука представиће "Одрживи енергетски акциони план" и "Топлификациони систем града" који ће бити и саставни дио презентације Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС, које организује скуп.
- Бањалука ће самостално представити пројекат ревитализације тврђаве Кастел - рекла је шеф Одсјека за развој, европске интеграције и инвестиције у Aдминистративној служби града Љубица Милановић, која је напоменула да ће, у оквиру овог пројекта, посебно бити представљена цјелина један која подразумијева изградњу луксузног хотела.
Она је додала да ће град презентовати и пројекат гаража.
Општина Мркоњић Град тражиће инвеститора за Фабрику вијака "Мркоњић Град" у којој је крајем прошле године успјешно завршен стечајни поступак, а већински власник са 62 одсто капитала је Влада РС. Ова фабрика је једини произвођач вијчаних производа у БиХ, а прије рата била је један од највећих произвођача вијчаних производа на простору бивше Југославије.

Директор Илија Маракановић каже да очекује много од Инвестиционе конференције, с обзиром на то да предузеће нема дуговања према запосленим, добављачима и РС.

Општина Приједор ће, осим презентације индустријске зоне "Целпак", представити и пројекте из области енергетике и производње хране, саопштено је из Приједорске агенције за економски развој "ПРЕДA-ПД". Јавно предузеће "Топлана" представиће се на конференцији са два пројекта укупне вриједности 4,4 милиона евра, од којих се један односи на замјену котла, а други на производњу пелета. Предузеће "Житопрерада" из Омарске представиће се са пројектом производња намјенске смјеше брашна за специфичне видове хљеба и пецива, чија је вриједност милион евра.

Генерални покровитељ конференције је предсједник РС Милорад Додик.

Развојна агенција

На Конференцији ће учествовати и представници бањалучке Градске развојне агенције који ће представити Технолошки бизнис парк, Сајамски центар, Стадион, Логистички дистрибутивни центар, те Зелену електрану, као и представници Јавног предузећа "Депот" који ће представити пројекат "Механичко-биолошки третман отпада", те друге пројекте за које инвеститори имају интерес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана