Стиже златно доба за гас

Глас Српске
Стиже златно доба за гас

ПAРИЗ - Повећана потражња за горивом и паралелна повећана производња могле би да означе почетак златног доба за гас, преносе европски медији закључак најновијег извјештаја Међународне агенције за енергетику (IEA).

Потражња за гасом могла би до 2030. да надмаши ону за угљем и готово се изједначи с потражњом за нафтом, процјењују у Међународној агенцији за енергетику.

Прогнозу образлажу неизвјесном будућношћу нуклеарне енергије. Главни покретачи раста биће Кина и Сједињене Aмеричке Државе, предвиђају у агенцији.

- Обилна понуда, снажна тржишта у настајању и неизвјесност у вези с нуклеарном енергијом указују на истакнуту улогу гаса у међународној енергетској мјешавини - стоји у извјештају.
Кина ће у идућим годинама настојати да користи чистије енергенте и то ће вјероватно знатно повећати потражњу за гасом.
- Од укупно 20 најзагађенијих градова у свијету њих чак 16 налази се у Кини, при чему је загађење углавном повезано с производњом струје у термоелектранама - каже Фатих Бирол из IEA.
Додао је да Кина због тога улаже напоре да гас добрим дијелом замијени угаљ у производњи електричне енергије.
Што се тиче потражње у СAД, у IEA наводе очекивања да ће 60 одсто тамошњих термоелектрана бити затворено у идућих 20 година.

- Велике су шансе да ће знатан дио тих електрана замијенити оне с погоном на гас - изјавио је Бирол.

Потрошња

Кина тренутно троши готово исту количину гаса као и Њемачка, али с обзиром на потенцијал за раст њена би потрошња до 2035. могла да надмаши ону цијеле Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана