Стиже “циклус судњег дана”

Агенције
Стиже “циклус судњег дана”

Москва - Свјетска економија је доспјела у "циклус судњег дана", када јој никакав раст неће помоћи да се разрачуна с дуговима и почне нови живот, упозорили су економисти, јавиле су агенције.

- До новог таласа кризе није далеко, а политичари се и даље претварају да виде свјетлост на крају тунела и да знају како ће да нас спасу - указали су Питер Бун из Лондонске економске школе и Сакмон Џонсон из Слоан школе за менаyмент Технолошког института Масачусетс (МИТ).

Неодговорно понашање регулатора финансијског тржишта и највећих банака умногоме је било покретач садашње кризе, а умјесто да их казне, владе и централне банке су реаговале све новим и новим уливањем новца и "развезивањем руку" финансијских регулатора, пренијели су портали.

Резултат такве политике је погубан - Грчка, Португалија и Ирска опстају на рачун новца Европске уније (ЕУ) и Међународног монетарног фонда (ММФ). Уз то је и ситуација у Италији и Шпанији и даље тешка.

Када је криза 2007-2008. тек почињала, многи економисти су указивали да је уливање новог новца безумно, али се њихови гласови нису чули у хору оних који су тражили од влада и централних банака све нове и нове програме помоћи.

Сада је, међутим, ситуација обрнута. Обиље финансијских инструмената регулатора оцјењује се као глупост, а повећање количине слободног новца на тржиштима сматра се безумљем.

По Буну и Yонсону, "циклус судњег дана" поново добија на снази - заоштравају се проблеми у Јапану и СAД, а при том политичари у објема земљама не показују већу забринутост, што, такође, изазива страховање.

Поновни "циклус судњег дана" ће највјероватније опет најжешће ударити по већ настрадалој Европи и при том још јаче него раније, упозорили су аутори. Финансијски систем земаља еврозоне изазива све већу забринутост, с обзиром на то да нема економског раста, а програми за смањење буyетских расхода остају неиспуњени.

По Буну и Yонсону, еврозона сада представља главну пријетњу свјетском финансијском систему.+++

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана