Стимулативни пакети и даље су потребни

Глас Српске
Стимулативни пакети и даље су потребни

ИСТAНБУЛ - Министри финансија Групе 7 (Г7) индустријски најразвијенијих земаља свијета заложили су се на састанку у Истанбулу протеклог викенда за наставак владиних стимулативних пакета све док економски опоравак не буде извјестан, пренијеле су агенције.

Они су упозорили да је опоравак тек почео, а да велика незапосленост и нестабилна вриједност валута и даље представљају проблеме.

У саопштењу Групе 7, којој припадају СAД, Велика Британија, Канада, Француска, Њемачка, Италија и Јапан, наводи се да ће "неправилна кретања" вриједности валута негативно утицати на економску и финансијску стабилност.

Чланице Групе 7 похвалиле су ријешеност Кине да успостави флексибилније вриједности робне размјене, што би могло да помогне при постизању балансиране трговине.

Прије састанка, неки стручњаци су скренули пажњу да би слаб долар, који је током дугог периода био главна свјетска валута за резерву, могао да успори глобални економски опоравак.

Долар је коришћен за низ битних трансакција, као и за одређивање цијене нафте. Међутим, усљед све већих дугова СAД долар губи на вриједности у односу на друге валуте.

Неке чланице Групе 7 кажу да ће слабији долар утицати на скок цијена њихових извозних добара, што ће представљати ризик за њихов економски опоравак.

Коалиција земаља у развоју, познатија као Група 24, такође, се састала захтијевајући да сиромашније земље добију више моћи у битним свјетским економским организацијама, као што је Међународни монетарни фонд.

Скуп министара финансија и гувернера централних банака Г7 претходи серији састанака чланица Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке, укључујући и дводневно годишње засједање тих финансијских институција, у уторак и сриједу.

Aзија

Глобална финансијска криза уназадила је импресиван привредни раст забиљежен посљедњих година у новим економијама Европе и централне Aзије, наносећи највећу штету породицама које су погођене високом незапосленошћу и губитком плата, наводи се у извјештају ММФ-а о финансијској ситуацији у Aзији и Пацифику који је овај викенд представљен у Истанбулу. У извјештају пише да ће финансијски ослабљене владе требати да заштите сиромашне грађане, јачајући институције и инфраструктуру, како би привукле улагаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана