Штикле скупљају прашину

Милијана Латиновић
Штикле скупљају прашину

БАЊАЛУКА - Фабрике обуће у Републици Српској, које запошљавају хиљаде радника, прошлу годину завршиле су “на инфузији”, јер је пандемија вируса корона и до 20 одсто смањила обим посла и модне ципеле оставила на лагеру.

Према подацима домаћих обућара у европским магацинима око 500 милиона пари модне обуће скупља прашину, а с обзиром на то да добар дио тог асортимана настаје у нашим погонима, планови за ову годину и излазак из кризе зависиће од опоравка партнера из Европе. Директор и власник Фабрике обуће “Санино”, која већ годинама успјешно послује у Дервенти и Прњавору, Радован Пазуревић рекао је за “Глас Српске” да фирме које раде искључиво модни програм имају много проблема.

- Они који су опредијељени искључиво за модну обућу остају без посла, док они који у производном програму имају неку врсту заштитне радне обуће или ципела намијењених за војску имају пуне руке посла. Ситуација није добра, али се види неко свјетло на крају тунела и има наговјештаја да би бар крај ове године могао донијети неко олакшање - рекао је Пазуревић.

Додао је да се ситуација у “Санину” постепено стабилизује, иако су лани направили 250.000 пари обуће мање него у 2019. години.

- Укупан приход у прошлој години нам је био мањи око 20 одсто. Надам се да ће све кренути набоље и да ћемо већ у марту имати повољнију ситуацију - казао је Пазуревић.

Протекла година била је изазовна и за Фабрику обуће “Бема” из Бањалуке која запошљава 1.180 радника. Директор фабрике Маринко Умичевић рекао је за “Глас Српске” да је прошлогодишњи старт био толико добар да су мислили да ће “експлодирати” од посла, али је убрзо, као и у осталим секторима привреде, све кренуло низбрдо.

- Корона нам је помрсила планове, у априлу нисмо уопште радили, а годину смо завршили са 20 одсто мањом реализацијом посла, такорећи на инфузији. Упркос свему томе успјели смо задржати све раднике и повећати плате за 20 одсто - рекао је Умичевић.

Додао је да се не могу похвалити добрим почетком ове године, јер им је један купац отказао 50 одсто производње.

- У европским земљама све је стало и све је затворено, а од њиховог опоравка зависимо и ми, то су нам кључна тржишта, јер ми 99 одсто производа извозимо - рекао је Умичевић и подсјетио да је “Бема” лани почела производњу властитог бренда те да су успјели произвести око 10.000 пари ципела.

Нова радна мјеста

Радован Пазуревић је рекао да “Санино” има озбиљне пословне планове за ову годину, да је још рано говорити о отварању нових погона, али да за повећање броја запослених и те како има простора.

- Договарамо посао са једном њемачком компанијом и већ ових дана започећемо пријем нових радника. План је да у погонима у Дервенти и Прњавору запослимо око 50 радника - рекао је Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана