Стигла кинеска роба вриједна 231 милион КМ

Данијела Стоканић
Стигла кинеска роба вриједна 231 милион КМ

Бањалука - Вриједност кинеске робе увезене у БиХ у првој половини ове године достигла је 231,6 милиона марака, што је за чак 24,2 милиона више у односу на исти период лани, а одјећа, обућа и електрични апарати из ове земље и даље су међу најпродаванијим на домаћем тржишту.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ ове године највише је увезено електричних апарата, генератора, турбина, котлова и клипних мотора, док не мањка ни текстила и обуће.

У првих шест мјесеци прошле године из Кине су увезена 207,4 милиона марака робе, док је на дажбине отишло 56,19 милиона КМ. У овој години на дажбине је, казали су у УИО БиХ, потрошено 6,7 милиона марака више.

У Покрету потрошача РС сматрају да роба поријеклом из Кине има своје тржиште у БиХ, односно њу углавном купују становници са нижим примањима.

 - То што је роба произведена у Кини не мора да значи да није квалитетна - истакли су у покрету и додали да потрошачи знају шта купују.

- Многи се због ниске цијене одлучују на робу из Кине, знају шта за ту цијену могу да добију и због тога нисмо ни имали притужби потрошача - рекли су и истакли да ће производи из Кине у огромним количинама стизати у БиХ све док платежна моћ становништва не буде поправљена.

Константан раст обима и вриједности увоза из Кине прати и све већи број кинеских радњи.

Домаћи трговци кажу да су тиме директно погођени и да им опада продаја.

- Продајемо готово исте производе које набављамо у Турској, Румунији или Мађарској. Међутим, роба из Кине је набављена по нижој цијени, па је и овдје јефтинија. Због тога наше муштерије одлазе код Кинеза - казала је продавачица Јелица Марковић, која има тезгу на бањалучкој пијаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана