Стигао воз са првом пошиљком опреме за термоелектрану Станари

Aгенције
Стигао воз са првом пошиљком опреме за термоелектрану Станари

Добој - Воз са првом пошиљком опреме за Термоелектрану "Станари" дошао је у станицу Драгаловци из Луке Ријека у Хрватској.Давор Калинић, представник загребачке фирме АГИТ која је организатор превоза робе, данас је новинарима рекао да бродови у Луку Ријека долазе у интервалима од 30 дана.

Ријеч је о тешким елементима за потребе Термоелектране укупне тежине 50.000 тона, тако да је циљ је да се већи дио компонената транспортује жељезницом.

Директор Сектора за жељезничко–комерцијалне послове "Жељезница Републике Српске" Славко Глигорић рекао је да није било техничких проблема од границе до станице Драгаловци, припремљени су истоварни капацитети и чека се извјештај царинских органа.

Доласком брода "Тиан ванг ксинг" у Луку Ријека 13. септембра, који је довезао првих 1.800 тона терета за изградњу Термоелектране, означен је и почетак пројекта логистичко-транспортне подршке компаније АГИТ у сарадњи са Жељезницама Републике Српске и Луком Ријека.

Термоелектрана "Станари" јединствен је пројекат на подручју југоисточне Европе, јер се гради по систему "кључ у руке", то јест склапа се од дијелова произведених у Кини компаније "Донфанг електрик".

Процијењена вредност Термоелектране је око 600 милиона евра, од чега Кинеска банка за обнову и развој учествује у финансирању њене изградње са 350 милиона.

Радови на изградњи су почели у касно прољеће, а цијели процес довоза материјала трајаће око годину и по дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана