Стезање каиша било погрешно

Агенције
Стезање каиша било погрешно

Вашингтон - Двојица водећих економиста Међународног монетарног фонда Оливије Бланшар и Данијел Леи признали су да су погријешили у препорукама о мјерама штедње у Европској унији.

Иако то није званичан став те међународне финансијске организације, свјетски и домаћи економисти указују на то да би политику ММФ-а, која је почивала на стезању каиша, самопризнање могло да преокрене у правцу потрошње.

Протести против мјера штедње, које је тражио, између осталих и ММФ, обиљежили су атинске улице посљедњих година.

Потом су двојица водећих економиста ММФ-а у извјештају под називом "Грешке у прогнозама раста" објелоданила да је инсистирање на стезању каиша у Грчкој, Шпанији, Португалији, било погрешно, пренијеле су агенције.

Оливије Бланшар и Данијел Леи признали су да су прогностичари знатно потцијенили повећање незапослености и пад домаће потражње која је у вези са фискалном консолидацијом.

То практично значи да су резови у буџету које је ММФ предложио брже смањивали потрошњу него што се економија опорављала. Резултат је био пораст незапослености.

С друге стране, ММФ се у уводном дијелу извјештаја оградио од ставова који су у њему изнесени и навео да се они могу приписати искључиво ауторима текста.

- Оно што је ту катастрофално је да је Европа и са пројектованим растом од 0,1 одсто у овој години једини регион у свијету који је послије пет година кризе гори него што је био прије пет година. Највећа цијена је плаћена у људским жртвама у смислу останка без посла - објаснио је за РТС уредник сајта макроекономија.орг Мирослав Здравковић.

Фокус

Судећи према изјавама прве жене ММФ-а Кристин Лагард, у центру пажње те организације остаће Европа и Америка, које су на ивици рецесије. Како је она објаснила, мјере и помоћ ММФ-а су неопходне због великог утицаја које те двије економије имају по остатак свијета. Међутим, није навела које ће то мјере бити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана