Стевандић: Праг ПДВ-а за мале привреднике подићи на 100.000 КМ или више

Срна
Стевандић: Праг ПДВ-а за мале привреднике подићи на 100.000 КМ или више

ЛАКТАШИ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да ће парламент подржати иницијативе усмјерене ка властима на нивоу БиХ да се основица ПДВ-а за предузетничке и занатске радње у Српској са тренутних 50.000 КМ подигне на 100.000 или више ради њиховог опстанка.

Стевандић је рекао да је та основица у Србији 75.000 евра и да би њено подизање у БиХ сигурно помогло и спасило од гашења мале предузетничке и занатске радње које су дио велике породице у привреди Српске.

"Не смијемо их занемарити и они не смију бити остављени јер стварају велику добит за Српску", рекао је Стевандић новинарима на првој Међународној конференцији занатства и предузетништва Српске која се одржава у Лакташима с циљем промовисања важности ове дјелатности за републичку привреду.

Он је подсјетио да су "мали бизниси" велика подршка с обзиром на то да од 25 до 30.000 таквих радњи егзистира и послује у Српској, прехрањујући своје породице.

Предсједник Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Жана Арсић захвалила је свим институцијама у Српској и њеним кључним људима за подршку Конференцији, те изразила наду да ће овај скуп бити успјешан с циљем заједничког рјешавања актуелних проблема и стварања бољег амбијента за рад занатлија и предузетника у Републици.

У Лакташима се данас, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, одржава прва Међународна конференција занатства и предузетништва Српске коју организује Занатско-предузетничка комора регије Бањалука. Конференцији присуствују и министар привреде и предузетништва Српске Војин Митровић, потпредсједници Народне скупштине Српске Ања Љубојевић, Петко Ранкић и Мирсад Дуратовић, градоначелник Лакташа Мирослав Бојић и бројне дипломате у БиХ.

Присуствују и представници компанија, предузетници из земаља региона, али и најразвијенијих земаља ЕУ, попут Њемачке, људи из Обртничке коморе Хрватске, Привредне коморе Србије, Занатске коморе Црне Горе, привредне коморе из кантона и Федерације БиХ, Спољнотрговинске коморе БиХ.

У Српској послује око 25.000 занатско-предузетничких фирми које, према неким подацима, окупљају 50.000 радника. Занатско-предузетничка комора регије Бањалука је самостална, стручно-пословна, невладина и непрофитна организација која окупља око 11.000 самосталних предузетника у 14 општина те регије. Покровитељи Међународне конференције занатства и предузетништва Српске, која се одржава у лакташком хотелу "Сан", су и Министарство привреде и предузетништва и град Лакташи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана