Стенд бај аранжман од 1,2 милијарде евра

Жељка Диомазет
Стенд бај аранжман од 1,2 милијарде евра

СAРAЈЕВО - Послије готово једномјесечних преговора са делегацијом ММФ-а, БиХ је постигла споразум о трогодишњем стенд бај аранжману са ММФ-ом у износу 1,2 милијарде евра. Како је договорено од тог износа, ФБиХ ће припасти двије трећине, а РС једна трећина средстава.

Предсједавајући Савјета министара БиХ и Фискалног савјета Никола Шпирић рекао је послије састанка представника Фискалног савјета и делегације ММФ-а да је ријеч о трогодишњем аранжману и да владе на свим нивоима морају да изврше ребаланс буџета.

- До јуна се морају донијети одлуке о корекцијама и ребалансу буџета и према договору влада Федерације БиХ кроз различите реформе закона и уштеде мора да уштеди 414 милиона марака, РС 146 милиона, Савјет министара 40, а Брчко дистрикт десет  милиона марака. Мора се штедјети на свим нивоима, смањивати плате и реформисати социјална давања - казао је Шпирић и појаснио да је ријеч о конкретним потезима влада ентитета у припреми ребаланса буџета. Он је истакао да је овом приликом БиХ говорила једним гласом.

Шеф делегације ММФ-а Костас Кристоу је констатовао да је БиХ проговорила јединственим гласом и да је постигнут договор о трогодишњем аранжману.

- Вјерујемо да је он довољно јак да обезбиједи приступ 1,2 милијарде евра, то је 600 одсто квоте БиХ у ММФ-у. Осим износа БиХ је развила и свеобухватни пакет политике чији је циљ одржавање макро економске стабилности у средњорочном периоду и омогућавање даљег раста у дугорочном периоду - казао је Кристоу, истичући да ће БиХ предузети мјере не само у краткорочном периоду, него све јавне финансије треба да доведу на одрживи нивоу у дугорочном периоду.

Кристоу је нагласио да ће се реформе у социјалном сектору морати спровести.

- Биће реформе и о управљању јавним финансијама што подразумијева смањење расхода у текућој потрошњи а не у капиталној потрошњи, која ће се увећати значајно у односу на претходну годину - казао је Кристоу додавши да ће се у Вашингтону спровести формалне процедуре и да вјерује да ће послије састанка Управни одбор одобрити средства што ће потврдити и Извршни одбор.

Ниска камата

Средства ММФ-а биће распоређена на годишњем нивоу по 400 милиона евра. Костас Кристоу је рекао да би први дио средстава могао да буде оперативан у наредних неколико мјесеци, као и да ће каматна стопа бити ниска и износити 1,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана