Стенд-бај аранжман ММФ-а није угрожен

Марина Чигоја
Стенд-бај аранжман ММФ-а није угрожен

БAЊA ЛУКA - Стенд-бај аранжман БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ) у овом тренутку није угрожен, рекао је јуче у Бањој Луци послије сједнице Фискалног савјета БиХ предсједавајући Савјета Никола Шпирић.

Он је истакао да су Влада и Народна скупштина Републике Српске испуниле све услове за повлачење треће транше из аранжмана, те да су и Савјет министара и Парламент БиХ такође урадили свој дио посла.

- Иако је Влада ФБиХ испунила обавезе за повлачење треће транше, федерални Парламент у сриједу није усвојио закон о платама и накнадама у федералним органима власти, који је услов за наставак аранжмана са ММФ-ом - рекао је Шпирић.

Он је за идућу седмицу најавио разговоре са представницима ММФ-а како би се видјело на који начин се може доћи до закона о платама који ће бити прихватљив федералном Парламенту.

- Вјерујемо да ћемо успјети пронаћи одговарајуће рјешење како не би биле угрожене транше које значе стабилизацију фискалног система у БиХ - казао је Шпирић.

Навео је да је на сједници разматран и глобални оквир фискалног биланса и политика у БиХ од 2011. до 2013. године, те да су у том смислу дата задужења Савјетодавној групи са роковима до када треба да буде урађен приједлог тог документа.   Ставови за овај документ, додао је, требало би да буду усаглашени до краја маја.

- Разговарали смо и о расподјели средстава макрофинансијске помоћи од ЕУ, о чему су се раније договарали ентитетски министри и министар финансија БиХ. Договорено је да се средства предвиђена за стабилизацију буџета расподијеле по принципу 60 одсто ФБиХ, 30 одсто РС и десет одсто институцијама власти БиХ - казао је  Шпирић.

Истакао је да је Фискални савјет донио закључак да се задуже одговарајуће институције да у оквиру Управе за индиректно опорезивање БиХ изврше поравнање дуговања за 2006, 2007. и 2008. годину у року од 60 дана.

- Ту се ради о значајним дуговањима према буџету РС, али и према осталим буџетима и јако је битно да се изврши то поравнање - казао је Шпирић.

Он је навео да је Фискални савјет закључио и да се затражи хитна сједница Управног одбора УИО, као и да буде састављена анализа стања у Управи, те да се позову надлежне институције ради предузимања неопходних корака како оно не би угрожавало стабилност фискалног система.

Милан Цуц

Представник ММФ-а у БиХ Милан Цуц рекао је да ће ММФ оставити властима ФБиХ још неколико дана за усаглашавање закона о платама и накнадама које се осигуравају из федералног буџета, иако је рок за то истекао 31. марта, јавиле су агенције.

Он је појаснио да је ММФ-у тренутно важније доношење квалитетног закона него рок до којег ће он бити усвојен.

- Неусвајање закона у овом облику добра је прилика да се неки његови дијелови поправе - нагласио је Цуц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана