Штедња у еврима сигурна

Јелена Бјелица
Штедња у еврима сигурна

Бањалука - Због погоршања економске кризе посљедњих дана се воде жустре полемике да ли је дошло вријеме да се продају еври и купе долари или треба чекати да се тренд окрене, а домаћи економисти савјетују становницима БиХ да штедњу оставе у еврима.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да је долар посљедњег мјесеца достигао нереалну вриједност, јер се за један долар може добити 1,62 КМ.

- То није забиљежено у посљедње три године и не бих савјетовао становницима БиХ да продају евре или да их мијењају у доларе. Тренутно је долар прецијењен, јер има велику вриједност и ко год сада евре прода и купи доларе за мјесец или најкасније у септембру ће констатовати да је изгубио - истакао је Павловић и додао да је сада нереална вриједност долара и да је он падао и на 1,27 у односу на КМ.

Евро је пао на најнижи ниво у односу на долар у посљедње двије године па се за један евро добије 1,21 долар.

У односу на август прошле године евро се према долару стрмоглавио чак 16,5 одсто - курс је са 1,45 пао на 1,21.

- Евро је тренутно нестабилан због неповољне политичке и економске позиције Европске уније и свих проблема који су се појавили са Грчком, као и Шпанијом и Португалијом. Тренд пада евра у односу на долар се сигурно неће наставити, јер у Бриселу раде на активностима које су везане за финансирање дугова и проблема који постоје у чланицама ЕУ - објаснио је Павловић.

Економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић је истакао да однос двије највеће свјетске валуте, долара и евра, у посљедње двије године стално варира.

- Грађани БиХ не треба да мијењају евре у доларе, јер тиме праве само додатни трошак. Нека задрже оно што имају, јер ће се ситуација и даље мијењати, али евро сигурно неће даље падати у односу на долар - рекао је Хасић.

Валутни ризик

Економисти истичу да би грађани с просјечном уштеђевином требало у садашњим околностима да теже смањењу свих ризика, па тако и валутних.

Валутни ризик се минимализује у случају да је штедња у оној валути у којој се троши или има кредитно задужење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана