Штедња у банкама расте упркос кризи

Тања Шикњић
Штедња у банкама расте упркос кризи

БAЊAЛУКA - Штедња становништва у комерцијалним банкама у БиХ порасла је за 6,1 одсто у односу на прошлу годину упркос тешкој економској ситуацији и финансијској кризи, наводе у Централној банци БиХ.

Према подацима ЦБ БиХ, на крају септембра 2011. године укупни депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ износили су 6,88 милијарди КМ и у поређењу са стањем на крају прошле године већи су за 393,3 милиона КМ или 6,1 одсто.

- У поређењу са стањем на крају септембра прошле године депозити становништва су већи за 721 милион КМ или 11,7 одсто - наводе у ЦББиХ.

Економиста Славиша Раковић је истакао да у периодима криза штедња становништва увијек расте.

- Раст штедње показује да не постоје алтернативни извори, односно привредне активности, као тржиште капитала и инвестициони фондови у које би се могло улагати и онда новац бјежи у штедњу јер је то најсигурније уточиште - истакао је Раковић.

У ЦБ БиХ су истакли да у погледу валутне структуре депозити становништва у домаћој валути износе 2,31 милијарду КМ или 33,6 одсто, док депозити у еврима износе 4,10 милијарди КМ или 59,6 одсто.

- Депозити у осталим страним валутама износе око 470 милиона марака или 6,8 одсто - наводе у ЦБ БиХ.

Раковић је истакао да је штедња у еврима знатно већа у односу на штедњу у домаћој валути, захваљујући значајним дознакама које у БиХ долазе од стране запослених у иностранству.

- С друге стране, да би се повећала штедња у домаћој валути, она би се морала стимулисати - истакао је Раковић.

Поводом Свјетског дана штедње, који се обиљежава 31. октобра, многе банке у БиХ намјеравају повећањем каматних стопа за штедњу мотивисати становнике да повећају своје депозите у банкама.

Учешће

Депозити становништва учествују са 53,7 одсто у укупним депозитима свих домаћих институционалних сектора код комерцијалних банака у БиХ.

Од укупних депозита становништва, депозити по виђењу чине 2,73 милијарде КМ или 39,7 одсто, док орочени и штедни депозити износе 4,15 милијарди КМ или 60,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана