Штедња расте и уз нижу камату

Жељка Кокот
Штедња расте и уз нижу камату

Бањалука - Пад каматних стопа није обесхрабрио штедише у Српској који су у прва три квартала у банкама положили 177,3 милиона КМ.

Вишак новца који банке не могу пласирати због лошег стања у привреди и смањених инвестиција наставио је да обара каматне стопе на штедне улоге, али износ штедње становништва упркос томе константно расте.

Просјечна каматна стопа на орочене депозите у Српској износила је на крају трећег квартала 2,29 одсто и мања је у односу на исти период 2014. године када је износила 2,49 одсто. Просјечна каматна стопа на депозите по виђењу износила је 0,14 одсто и смањена је за 0,3 процентна поена у односу на исти период лани.

Штедња становништва достигла је према подацима Агенције за банкарство РС на крају септембра 1,97 милијарди КМ, што је за девет одсто више него на крају 2014. године. На орочену штедњу односи се 1,6 милијарди, док преостали износ чини штедња по виђењу.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да је раст штедње становништва повезан са неизвјесношћу коју носи будућност.

- Обични човјек настоји да се заштити на сваки начин и сачува новац за црне дане. Српска се све више задужује, привреда је у колапсу па не чуди што расте уштеђевина становништва које се налази у страху - каже Павловић.

Иако економисти савјетују куповину државних обвезница и трезорских записа који спадају у ред најсигурнијих хартија од вриједности или нешто ризичнијих акција великих предузећа које са собом носе већу зараду, штедише не одустају од класичног начина чувања новца.

- Жалосно је што је сваки облик инвестирања путем берзе, која важи за ефикасну и добро организовану институцију, потпуна непознаница за већину становника - истакао је Павловић.

Највећи дио становништва одлучио је да штеди у страним валутама, иако је марка потпуно стабилна и захваљујући чврсто везаном курсу дијели судбину евра који је омиљена монета штедиша. На девизним књижицама на крају септембра налазило се 70,5 одсто укупне штедње, односно 1,39 милијарди КМ. Штедња у страним валутама порасла је за седам одсто у односу на крај прошле године.

Повјерење у домаћу валуту, ипак, расте и на крају трећег квартала у конвертибилним маркама је била изражена штедња вриједна 582,1 милиона КМ, што је за 13 одсто више у односу на крај 2014. године.

- Доминација штедње у страним валутама је посљедица историјског страха људи који не желе да зависе од политике Централне банке БиХ. Осим тога, добар дио тог новца долази из иностранства у еврима па се у истој валути и штеди - каже Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана