Штедња отањила за 257 милиона КМ

Жељка Кокот
Штедња отањила за 257 милиона КМ

Бањалука - Вриједност депозита у банкама у РС смањена је на крају првог полугодишта за пет одсто у односу на крај 2015. године, а главни разлог је пад каматних стопа које штедишама доносе мању зараду него раније.

Према подацима Агенције за банкарство РС, укупни износ депозита на крају јуна ове године био је 4,699 милијарди КМ.

- Вриједност депозита смањена је за пет одсто у односу на крај претходне године, а паду је највише допринијело смањење штедних улога банкарских и владиних институција - кажу у Агенцији за банкарство РС.

Становништво се, упркос паду каматних стопа, још једном показало као највјерније у штедњи и до краја првог полугодишта у банке су положили 2,669 милијарди КМ или један одсто више у односу на крај 2015. године. Сваки становник РС у просјеку је уштедио 2.011 КМ.

Више новца у банке положиле су само непрофитне и небанкарске институције које су депозите увећале за 5,2 одсто. Вриједност депозита банкарских и владиних институција достигла је 365,22 милиона, односно 331,56 милиона КМ и отањила је у односу на крај 2015. године за 27, односно 23 одсто.

Велики број предузећа у Српској кубури са одржавањем ликвидности пословања па је логичан слијед било смањење положених износа на рачунима у банкама. Приватна предузећа су на половини године чувала у банкама 631,63 милиона КМ или девет одсто мање него крајем прошле године. Предузећа која се налазе у већинском државном власништву у банке су положила 267,87 милиона КМ, што је за 12 одсто мање у односу на стање на рачунима на крају 2015. године.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић сматра да је пад каматних стопа главни разлог за пад вриједности депозита.

- Охрабрује податак да становништво одваја новац на страну и поред пада каматних стопа, али правни и привредни субјекти тренутно радије улажу новац у друге видове који им могу донијети зараду - каже Мишић.

Директор НЛБ Развојне банке Бањалука Радован Бајић истиче да становништво нема више резерви које може уштедјети па вриједност штедних улога стагнира.

- Сигурно је да се штедња није одлила у друге земље, јер су генерално каматне стопе у свим земљама веома ниске, чак и негативне. Проблем је што плате у РС нису значајније порасле у посљедњих неколико година па свака марка одлази у потрошњу - каже Бајић и додаје да је слична ситуација и са привредом и осталим институцијама којима је штедња послије пада каматних стопа постала неисплатива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана