Штедња омогућава нове инвестиције

Глас Српске
Штедња омогућава нове инвестиције

СAРAЈЕВО - Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић изјавио је да се нада да ће грађани наставити да вјерују комерцијалним банкама, иако се ове године Свјетски дан штедње 31. октобар обиљежава у условима финансијске кризе која је захватила цијели свијет, а чије се индиректне посљедице осјећају и у БиХ.

Козарић је изјавио агенцијама да штедња постаје један од кључних генератора кредитирања, омогућава нове инвестиције, развој земље, нова радна мјеста, те побољшање стандарда грађана и додао да и банке у БиХ треба да цијене своје депоненте и награде њихово повјерење.

Према подацима Централне банке БиХ, депозити грађана БиХ код банака на крају септембра износили су 5,8 милијарди марака и већи су за више од милијарду марака или 21 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

Подаци Централне банке БиХ показују да од укупних депозита становништва, депозити по виђењу чине око 2,3 милијарде КМ или 40,4 одсто, док орочени и штедни депозити износе 3,5 милијарди КМ или 59,6 одсто.

Око двије милијарде КМ или 32 одсто су депозити у домаћој валути, око 3,4 милијарде или 60 одсто у еврима, а око 400 милиона марака или осам одсто у осталим страним валутама.

Према подацима Aгенције за банкарство РС укупни депозити становника РС у банкама Српске у првом полугодишту ове године су 1.179.719.000 марака, што је 24 одсто од укупних депозита и осам одсто више у односу на 31. децембар 2007. године, а у посљедња три мјесеца повећана су за још 95 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана