Штедња грађана Српске безбједна

Нада Бранковић
Штедња грађана Српске безбједна

БAЊA ЛУКA - Банкарски сектор РС стабилан је и безбједан, банке добро послују и испуњавају све своје задате циљеве, тако да грађани могу у њих да имају пуно повјерење.

Ово је изјавио министар финансија РС Aлександар Џомбић након јучерашњег састанка са директорима банака са сједиштем у Српској и директорима филијала банака које имају сједиште у ФБиХ, а послују на територији РС о актуелној финансијској ситуацији у БиХ.

- Према извјештају и процјенама Међународног монетарног фонда и Свјетске банке о утицају свјетске кризе, земље у развоју, а самим тим РС и БиХ, неће осјетити директне ефекте кризе - истакао је Џомбић.

Могући индиректни ефекти, прецизирао је Џомбић, који би могли задесити РС и БиХ су притисак на повећање каматних стопа и евентуални недостатак капитала за даљи кредитни раст, као и одсуство страних инвестиција.

- Нема мјеста нервози, а штедни улози грађана РС апсолутно су безбједни у банкама и банкарском систему Српске. Све конвертибилне марке које су у оптицају покривене су девизним резервама, односно еврима - навео је Џомбић.

Додао је да је Централна банка БиХ дужна да на захтјев банака у року од 24 до 48 часова обезбиједи све количине новца које банке требају да би се новац грађанима исплатио, ако они то захтијевају.

Додао је да ликвидност банака и банкарског система у БиХ и РС зависи искључиво од њихове солвентности и структуре њиховог биланса.

- На сједници Управног одбора Aгенције за осигурање депозита предузеће се мјере да се досадашњи осигурани штедни улог са 7.500 повећа на 15.000 марака - истакао је Џомбић.

Напоменуо је да се у наредном периоду може очекивати смањење страних инвестиција.

- РС ипак има један огроман потенцијал, а то је електроенергетски систем и многи страни инвеститори заинтересовани су за њега. Зато сматрам да у наредном периоду у том сектору инвестиција неће недостајати - изјавио је Џомбић.

ИРБ РС

Џомбић је истакао да ИРБ РС и Српска сва расположива средства држе у комерцијалним банкама РС, зато што им је то тренутно најбезбједнија опција.

- Преко Инвестиционо-развојне банке РС, од почетка године путем повољних кредитних линија пласирамо средства према крајњим корисницима, са каматном стопом између четири и 7,5 одсто на годишњем нивоу, што је значајно ниже од конкуренције и већ је дало ефекте на смиривање каматних стопа - наводи Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана