Колико новца становници БиХ чувају у банкама

Анита Јанковић Речевић
Колико новца становници БиХ чувају у банкама

БАЊАЛУКА - Депозити становништва у комерцијалним банкама у БиХ достигли су на крају септембра ове године 15,57 милијарди КМ, што је за 1,35 милијарди марака више у односу на исти период лани, а раст штедње, према ријечима економиста, резултат је мањка инвестиционих алтернатива у које би могли улагати новац.

У Централној банци БиХ, поводом Свјетског дана штедње који се обиљежава данас, кажу да депозити грађана од фебруара ове године биљеже константан пораст, што је, након турбулентног периода од марта прошле године до јануара ове, поуздан знак повјерења у домаћи банкарски сектор.

- Орочени и штедни депозити на крају септембра ове године износе 4,59 милијарди марака или 29,5 одсто укупних депозита становништва, од тога краткорочни депозити чине 377 милиона КМ, а дугорочни 4,22 милијарде марака. Трансакциони рачуни и депозити по виђењу тешки су 10,98 милијарди КМ или 70,5 одсто укупних депозита становништва, од тога трансакциони рачуни учествују са 6,89 милијарди КМ, а депозити по виђењу са 4,08 милијарди КМ - наводи се у саопштењу.

У анализи Централне банке наводи се да орочени и штедни депозити биљеже пад од 2,3 одсто, док су депозити по виђењу и трансакциони рачуни становништва остварили раст од 15,3 одсто на годишњем нивоу.

- То упућује да се становништво више одлучује за ликвиднији вид депозита, те да се с опрезом одлучује за орочену штедњу. Међутим, може се очекивати да ће у наредном периоду доћи до промјене у корист орочених и штедних депозита будући да је неколико банака половином године покренуло акцију виших каматних стопа, и то изнад три одсто на орочену штедњу, са посебним погодностима попут исплате камате унапријед, фиксне каматне стопе, стимулативне каматне стопе и слично - рекли су у Централној банци.

Када је у питању валута у којој грађани чувају новац, у Централној банци БиХ наводе да укупни депозити становништва у домаћој валути износе 8,38 милијарди марака, што чини 53,8 одсто учешћа, депозити у еврима и у КМ са валутном клаузулом везаном за евровалуту износе 6,49 милијарди КМ или 41,8 одсто, а депозити у осталим страним валутама тешки су 688 милиона марака или 4,4 одсто укупних депозита становништва.

- Посматрано на годишњем нивоу, депозити становништва у КМ биљеже пораст од 15 одсто, а у страним валутама 3,6 одсто - додали су у банци.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац каже за “Глас” да има неколико разлога који су утицали на раст депозита, а основни је недостатак инвестиционих алтернатива. 

- Грађани у БиХ се јако тешко одлучују да улажу у хартије од вриједности с обзиром на негативна искуства из периода прије 15 година. Очигледно је да се изгубило повјерење и можда би требало да урадимо исто што и Хрватска. Они су емитовали обвезнице које су имале бољи принос новца него орочена штедња, због чега се доста људи одлучило да дио новца прелије у такозване народне обвезнице - појаснио је Грабовац.

Он је истакао да улагање у некретнине за многе више није примамљиво као прије пет или десет година због страха да се раст цијена зауставља.

- До раста депозита је свакако дошло и због повећања плата у протеклом периоду. Истина је да велики дио грађана крпи крај с крајем, али један дио становништва има добра примања, помоћ рођака из дијаспоре и слично - закључио је Грабовац и додао да ниске каматне стопе на орочене депозите не мотивишу грађане на такав вид штедње. 

Финансирање банака

Од укупних депозита код комерцијалних банака, у Централној банци БиХ кажу да они од становништва имају далеко највеће учешће и то 51 одсто.

-  Стога представљају важну основу финансирања и функционисања банака - наводи се у саопштењу Централне банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана