Штедња достигла 7,65 милијарди КМ

Марина Чигоја
Штедња достигла 7,65 милијарди КМ

Бањалука - Укупни депозити становништва код пословних банака у БиХ на крају прошле године износили су 7,65 милијарди КМ, а грађани највише штеде у еврима и маркама.

Према привременим подацима Централне банке БиХ на крају 2012. године, укупни депозити свих домаћих институционалних сектора код пословних банака износили су 13,32 милијарди КМ и у односу на крај 2011. године већи су 2,5 одсто.

- Депозити становништва у укупним депозитима учествују са 57,4 одсто и износе 7,65 милијарди КМ, а у поређењу са крајем 2011. године већи су за 602,2 милиона КМ или 8,5 одсто. Највећи удио у овом порасту имају дугорочни депозити становништва, који су порасли за 479 милиона КМ - казали су у Централној банци.

Кад је ријеч о валутној структури, у укупним депозитима становништва депозити у маркама учествују са 2,78 милијарди КМ или 36,3 одсто и у односу на крај 2011. године биљеже пораст од 359,7 милиона КМ или 14,9 одсто.

- Депозити у евро валути учествују са 4,36 милијарди КМ или 57 одсто, а на годишњем нивоу забиљежен је пораст од 257 милиона КМ или 6,3 одсто - нагласили су у Централној банци и додали да су депозити у осталим страним валутама износили 510 милиона марака или 6,7 одсто, са забиљеженим благим падом на годишњем нивоу од 14,5 милиона КМ или 2,8 одсто.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је штедња у БиХ у порасту зато што су услови за инвестирање несигурни.

- У амбијенту у каквом данас живимо било какво улагање је веома ризично и онда се грађани много лакше опредјељују да добију мању камату од банака него што би имали када би ушли у било какву пословну активност. Колико год, с једне стране, пораст штедње био позитиван, толико је и негативан, јер то практично значи одгађање било каквих инвестиционих активности - нагласио је Павловић.

Он је истакао да, и поред нестабилности која још увијек постоји у вези са евром, људи овдје имају повјерења у ту, као и у домаћу валуту.

Павловић је нагласио да је БиХ, под утицајем међународне заједнице, изградила системе који чувају банкарски сектор од нерационалног позајмљивања и могућности да средства која људи штеде пропадну.

- Постоје агенције за банкарство у ентитетима, контрола је прилично строга и то је предност за наше штедише. Негативна ситуација је за оне који треба да подигну кредите за нове пројекте јер су услови позајмљивања врло строги - нагласио је Павловић.

Депозити стабилни

У Централној банци су нагласили да је почетком глобалне финансијске кризе дошло до израженог повлачења депозита. Тако су на крају септембра 2008. године депозити становништва достигли 5,81 милијарду КМ, а затим су нагло пали крајем октобра исте године на 5,14 милијарди КМ.

- Од краја 2008. до краја 2012. године забиљежен је стабилан и континуиран пораст укупних депозита становништва у износу од 2,45 милијарди КМ или 48 одсто. Ови подаци наводе на закључак да је враћено и одржано повјерење становништва у банкарски сектор БиХ - нагласили су у Централној банци.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана