Штедња достигла 1,5 милијарди КМ

Марина Чигоја
Штедња достигла 1,5 милијарди КМ

Бањалука - Штедња становника Српске у првом кварталу ове године износила је 1,5 милијарди марака и има стопу раста од четири одсто у односу на крај 2012. године.

Наводи се ово у извјештају Агенције за банкарство РС о стању банкарског система РС у првом кварталу ове године.

У извјештају се истиче да је орочена штедња износила 1,2 милијарде КМ или 80 одсто укупне штедње са стопом раста од 4,2 одсто, док је штедња по виђењу износила 308,6 милиона КМ са стопом раста од три одсто.

- Веће учешће орочене штедње у укупној штедњи резултат је враћања повјерења у банке - истиче се у извјештају и додаје да је у валутној структури штедње доминантно учешће девизне штедње, која је на крају првог квартала износила 1,131 милијарду КМ.

С друге стране, штедња у КМ износила је 394,8 милиона КМ.

Настављен је тренд бржег раста штедних депозита од кредита грађанима.

- Штедњом грађана, без текућих рачуна грађана, финансирано је 90 одсто кредита грађанима. Ако узмемо у обзир и текуће рачуне грађана, видимо да су депозити грађана већи од кредита грађанима, што значи да се дио депозита грађана користи за финансирање кредита другим секторима - додаје се у извјештају.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је сасвим економски оправдано новац држати у банци и добијати камату, у вријеме када економија не пружа мотивацију за улагање, као што је то у посљедње три или четири године.

- Ризици у банци су сведени на минимум, а ипак се остварује нека добит од новца који се стави на штедњу. Иако остварују релативно мање приносе штедњом, то је доста сигурније у односу на пословни подухват који би подразумијевао много веће ризике, посебно у кризна времена у којима сада живимо. Због тога је и очекивано да се штедња повећава - казао је Павловић.

Он је истакао да треба тежити стварању услова за пословне пројекте који ће водити запошљавању великог броја незапослених.

Када се говори о валутној структури штедње, додао је, повјерење у конвертибилну марку је значајно мање него у евро, који је доминантна валута за штедњу.

Задуженост

У извјештају Агенције за банкарство наводи се да је укупна задуженост становништва по кредитима банака у РС на крају првог квартала износила 2,19 милијарди КМ.

- Кредитна задуженост по становнику износила је 1.535 КМ, док је на крају прошле године била 1.532 КМ - истиче се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана