Штедише привукле веће камате

Тања Шикањић
Штедише привукле веће камате

БAЊAЛУКA - У банкама у БиХ знатно су повећани депозити становништва, што показује да у вријеме кризе становници опрезније троше новац, а највише новца становништво је уложило током седмице штедње, када су банке повећале камате на штедне улоге.

Штедња становништва у Хипо Aлпе Aдриа банци у БиХ 15. новембра ове године достигла је износ већи од милијарду марака, што представља пораст од близу девет одсто у односу на почетак године, те чини око 15 одсто цјелокупне штедње у БиХ.

- Највећи раст штедње грађана забиљежен је у периоду од 31. октобра до 15. новембра када су грађани БиХ за свега двије седмице повјерили овој банци додатних 35 милиона КМ - истакли су у Хипо банци.

Члан Управе за пословање са становништвом Херберт Валхофер је истакао да су грађани препознали да је штедња у Хипо банци исплатива и прије свега сигурна инвестиција.

- Чињеница да смо једна од ријетких банака која код пријевременог разрочења штедње признаје камату на достигнути рок учинила је да грађани посебно вреднују тај "фер принцип" у односу банке према клијенту - истакао је Валхофер.

У Новој банци је од почетка ове године орочен око 101 милион КМ и склопљено 5.900 нових уговора. 

- У односу на крај прошле године орочени депозити су увећани за 64 одсто, што је значајан показатељ да се све више враћа повјерење у банкарски систем. Грађани све више увиђају да је штедња један од сигурних начина да се уштеди и да орочавањем депозита остварују право на камату као додатни извор прихода - истакла је портпарол Нове банке Драгана Татић.

Она је додала да је у Новој банци од 15. септембра, када је почела кампања Три кључна разлога за штедњу, орочено 27,1 милиона КМ, а да је број партија повећан за 1.724.

- Штедни производ за који су грађани највише исказали интересовање је рентна штедња као облик штедње који клијентима омогућава исплату и располагање каматом унапријед или током трајања периода орочења.

И у Рајфајзен банци је закључно са јуном 2011. године забиљежен пораст укупних депозита за 8,7 одсто у односу на крај 2010. године.

- Каматне стопе на орочене депозите у КМ и еврима износе од 0,30 одсто до 4,20 одсто и зависе од износа депозита и периода орочења. Средства је могуће орочити на периоде од шест мјесеци до пет година и више - истакао је портпарол Рајфајзен банке Емир Јилдизлар.

Централна банка БиХ

Према подацима Централне банке БиХ, на крају септембра ове године укупни депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ износили су 6,88 милијарди КМ и у поређењу са стањем на крају прошле године већи су за 393,3 милиона КМ или 6,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана