Штедише добијају 9,1 милиона КМ

Марина Чигоја
Штедише добијају 9,1 милиона КМ

БAЊAЛУКA - У Републици Српској јуче је почела исплата прве од десет полугодишњих рата по основу треће емисије обвезница старе девизне штедње у износу од 9,19 милиона марака, саопштено је из Министарства финансија РС.

Од овог износа, око 8,17 милиона КМ односи се на главницу, док преостали дио представља средства на име камате.

Из Министарства подсјећају да је Република Српска 30. септембра 2010. године емитовала обвезнице по основу измирења дуга за стару девизну штедњу.

- Емитоване су обвезнице у износу од 81.721.367 марака за 4.431 штедишу. Обвезнице су номиналне вриједности од једне марке, са роком доспијећа од пет година од дана емисије и са фиксном каматном стопом од 2,5 одсто годишње. Отплата је предвиђена у десет полугодишњих рата - истиче се у саопштењу.

Додају да је 31. децембра 2010. године затворен рок за подношење захтјева за верификацију старе девизне штедње.

- Aгенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге је задужена да до 31. марта 2011. године обради све запримљене захтјеве. Послије тога, у складу са законским и подзаконским прописима у Републици Српској, услиједиће готовинска исплата верификованих износа у износу до максимално 2.000 марака - наводе у Министарству.

Додају да ће за дио штедиша који имају верификовану штедњу до 2.000 марака, готовинском исплатом обавеза према њима бити у цијелости исплаћена.

- За преостали број штедиша и преостали износ верификованих обавеза вршиће се четврта емисија обвезница - казали су у Министарству финансија РС.

Исплата

У Министарству финансија РС кажу да је обезбјеђење средстава за редовну исплату доспјелих купона емитованих обвезница најбољи доказ да су обвезнице Републике Српске сигурне и да су све будуће активности везане за питање старе девизне штедње неспорне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана