Штедишама трећа рата крајем августа

Жељка Башић
Штедишама трећа рата крајем августа

БAЊA ЛУКA - Влада РС промијенила је извор у исплати рата по основу дужничке хартије од вриједности старе девизне штедње РС, тако да ће се трећа рата девизним штедишама исплатити у августу ове године са рачуна посебних намјена, одакле ће се финансирати и исплата осталих рата обухваћених исплатним роком.

Ово је јуче рекао на конференцији за новинаре у Бањој Луци  министар финансија РС Aлександар Џомбић.

 - Ово је најбоља хартија од вриједности која егзистира на тржишту капитала РС. Њена тренутна тржишна вриједност је 90 одсто од номиналне вриједности. Прва рата исплаћена је 28. августа прошле године, друга је исплаћена у фебруару ове године, а трећа ће се исплатити 28. августа, и без проблема наставиће се исплата осталих рата - објаснио је Џомбић и напоменуо да је рок верификације старих девизних штедиша продужен до краја ове године.

Емисија обвезница биће 28. фебруара наредне године на основу нововерификованих старих девизних штедиша.

На рачуну посебних намјена, Џомбић каже да има довољно средстава и да она тренутно износе 950 милиона марака.

Он је потврдио да су буџетски приходи мањи у односу на прошлу годину, али да нема проблема у исплатама обавеза које су предвиђене ребалансом буџета до краја године.

- Извршење буџета износи 95 одсто у односу на финансијски план. Највећи изостанак прихода у буџету је по основу индиректних пореза. Дневни прилив од индиректних пореза износи 5,2 милиона марака, а прошле године износио је 5,7 милиона марака - закључио је Џомбић.

Додатна уштеда

Aлександар Џомбић каже да одлука да се обвезнице у исплати старе девизне штедње исплаћују са рачуна посебних намјена за рату из фебруара и осталих рата из ове године представљају план буџетских уштеда у РС, с тим да се обезбиједе извори који по својој структури и намјени одговарају измирењу ових обавеза. То представља додатну уштеду поред 70 милиона марака које су уврштене у ребаланс буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана