Стечајни управник дошао у Грађу

Милка Милуновић
Стечајни управник дошао у Грађу

БAЊA ЛУКA - У предузећу "Грађа" Бања Лука прије десетак дана започет је предстечајни поступак, а у току је сумирање дуговања предузећа, на основу рјешења Основног суда у Бањој Луци од 25. септембра ове године о покретању претходног поступка за утврђивање услова за покретање стечајног поступка.

Потврдио је ово "Гласу Српске" стечајни управник у "Грађи" Раденко Драгојевић и додао да је још увијек рано за процјене о могућности покретања стечаја у овом предузећу.

Стечај у "Грађи" затражила је група акционара коју предводи Петар Душанић, а сви акционари заједно са фондовима имају 65 одсто капитала предузећа.

Aкционари тврде да су затражили стечај јер, како кажу, "боље да 'Грађу' прода суд, него да је отме бизнисмен Јован Видовић, који има мањи акцијски удио од 35 одсто у 'Грађи' и предводи другу групу акционара која упорно опструише рад предузећа".  

Представник групе акционара која је затражила стечај, Гостимир Иванковић, каже да би стечај у "Грађи" могао да буде једино рјешење да се спријечи даља пљачка имовине, те да се радницима исплате плате и да им се повеже радни стаж.

- Из "Грађе" је од новембра прошле године покрадено око пет милиона марака и мимо закона из предузећа отпуштено више од 80 одсто радника, те су испод цијене продати магацини "Грађе" у Приједору и Новом Граду - казао је Иванковић.

Посљедња Скупштина акционара, каже Иванковић, била је заказана за 27. мај 2009. године, али сједница је распуштена јер су Видовићеви акционари, послије расправе о првој тачки дневног реда, буквално побјегли са сједнице.

- Посебно је интригантно што је предсједник Скупштине акционара у "Грађи" био компромитовани и суспендовани службеник Инвестиционо-развојне банке РС Драган Церовац, који ради искључиво за Видовића и његове интересе - нагласио је Иванковић. 

Представник компаније "Видовић" Бране Милошевић сматра да је захтјев за отварање стечаја у "Грађи" неоснован и да се предузеће може извући из кризе и исплатити обавезе, без отварања стечаја. Он тврди да у "Грађи" нема потраживања и да је грешка суда што је уопште одобрен предстечајни поступак.  

Бањалучка берза је 30. септембра донијела одлуку о привременом заустављању трговања хартијама од вриједности емитента "Грађа" Бања Лука, које ће трајати до добијања информација које би могле да имају утицаја на кретање цијена акција овог предузећа.

Складишта

"Грађа" располаже са девет пространих складишта у Бањој Луци, Прњавору и Градишци, а до приватизације, предузеће је запошљавало око стотину радника. Рад предузећа је блокиран од априла 2008. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана