Стечајна реорганизација “Хидроградње”, једини излаз

Агенције
Стечајна реорганизација “Хидроградње”, једини излаз

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас да ће 18. јуна бити отворен стечај за Грађевинско-индустријски комбинат „Хидроградња” из Источног Сарајева и да је стечајна реорганизација једини излаз за овај привредни субјект, преносе агенције.

Џомбић је, након састанка са менаџментом и представницима синдиката овог колектива, рекао новинарима да ће стечајни управник предложити конверзију потраживања Владе Републике Српске, фондова и једног дијела потраживања радника у износу од два милиона КМ.

Џомбић је објаснио да би на тај начин било извршено финансијско реструктурисање „Хидроградње” и омогућен почетак пословања без губитака.

Он је подсјетио је да је овај начин већ усаглашен на ранијим састанцима са представницима овог привредног субјекта.

Према његовим ријечима, прошле године потисан је и протокол којим је споразумно раскинут уговор о приватизацији овог колектива са „Интегралом”, и тада је „Интеграл” био обавезан да уплати додатних 600.000 КМ, а што је и учинио.

- Такође је споразумно постигнут договор да “Интеграл” не потражује средства која је уплатио код приватизације и тада је већ дефинисано да “Хидроградња” мора ићи у стечајну реорганизацију да би сви потражиоци извршили конверзију својих потраживања у акције и тиме дали нову шансу за функционисање овог колектива - нагласио је Џомбић.

Он је додао да је у протоколу дефинисано да ће током стечајне реорганизације бити продат дио непродуктивне имовине да би се приоритетно измириле обавезе према радницима које сада износе око 3,8 милиона КМ.

Џомбић је навео да је предстечајни управник преузео потребну документацију, да би са стручним владиним службама сачинио одговарајуће приједлоге.

Према његовим ријечима, дио непродуктивне имовине биће узет за потребе Владе Републике Српске, да би се предузеле санационе активности за њихово претварање у студентски смјештај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана