Стечајна маса имовине “Компаније Душанић” тешка четири милиона КМ

Данијела Бајић
Стечајна маса имовине “Компаније Душанић” тешка четири милиона КМ

БАЊАЛУКА - Процијењена вриједност имовине “Компаније Душанић” у стечају је четири милиона марака, што, по свему судећи, неће бити довољно да се намире сви који су стали у ред за наплату потраживања.

Према ријечима стечајног управника “Компаније Душанић” Наташе Косић, у Окружном привредном суду у Бањалуци јуче је одржано прво рочиште након отварања стечаја, а укупна пријављена потраживања износе 14 милиона КМ, од чега су призната два, а оспорена три милиона.

Додала је да је изјашњавање у вези са преосталим дијелом потраживања остављено за сљедеће рочиште, које је планирано за крај новембра.

- Највећи повјерилац је Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ којој се дугује милион марака. Разлучни повјериоци су УИО БиХ, Пореска управа РС и Рафинерија уља Модрича - казала је Косићева за “Глас Српске”.

Када је ријеч о радницима, пријављени су само супружници Мира и Петар Душанић, односно власници поменутог предузећа, који имају потраживања за плате што им је, како каже Косићева, признато.

- Процијењена имовина се налази у Приједору и Модричи. Ријеч је о бензинској пумпи, два грађевинска земљишта, хали и ограђеном дворишту. Такође, постоји и имовина у виду акција у другим привредним друштвима, али ријеч је о нешто мањим износима - казала је Косићева.

Претходни поступак је, подсјетила је она, трајао пет година, јер није било услова за отварање стечаја, односно супружницима није могао бити уручен позив за рочиште, због чега се, каже, све развукло.

- Документација је доста неуредна, као и комплетно пословање, тако да је неизвјесно како ће све то тећи. Постоји имовина која је раније била на компанији па је пребачена на фирму “Производња Душанић” д.о.о или неко друго предузеће Петра Душанића. Покушаћемо то враћати судским путем у стечајну масу. То ће нам бити главни посао - рекла је Косићева.

Све је то, каже, предуслов за продају имовине, која се неће наћи на добошу прије сљедеће године.

Приједлог за стечај предузећа у власништву породице прњаворског бизнисмена Петра Душанића поднесен је још половином 2018. године, а иако се предлагачу Кости Цвијићу током 2019. године придружило још повјерилаца са истим захтјевом, одлука о отварању стечаја донесена је тек у мају ове године.

Рачуни

На рочишту за утврђивање услова за отварање стечајног поступка, које је одржано крајем марта ове године, истакнуто је да су рачуни “Компаније Душанић” блокирани већ 11 година. Тада је изнесен и податак да је на главном рачуну предузећа евидентирано 127 захтјева за принудну наплату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана