Стечај у “Унису” нада и за ИГА

Милијана Латиновић
Стечај у “Унису” нада и за ИГА

БАЊАЛУКА - У Извозно-кредитној агенцији (ИГА) БиХ, која већ шест година грца у проблемима, очекују да би стечај у дервентској Фабрици цијеви “Унис” могао донијети рјешење и за њих, с обзиром на то да највише новца потражују од тог пропалог предузећа.

ИГА је упала у проблеме јер је “Унису” 2013. године дала гаранције и кредите у вриједности од скоро 200 милиона КМ, што је било много више од њеног капитала. Када је “Унис” доспио у проблеме, за њим је пала и ИГА.

У ИГА истичу да отварање стечаја у “Унису”, за њих, као и за све друге повјериоце, значи да се прекидају сви судски поступци у којима је  та пропала фабрика једна страна у поступку. 

- У законском року ћемо пријавити своја потраживања и пратити поступак стечаја. ИГА је била међу повјериоцима који су у периоду између 2016. и  2017. прихватили план финансијског и оперативног реструктурисања “Униса”, који, нажалост, није реализован предвиђеном динамиком, а што је била најбоља опција за повјериоце - истакли су у ИГА.

Додали су да остаје да се види да ли ће стечај ићи у смјеру намиривања повјерилаца и гашењу фабрике, или ка ревитализацији пословања.

Подсјећају да, упркос отежаном пословању, и даље пружају финансијске услуге извозницима у складу са својим могућностима, које су, како наводе, веома ограничене.

- Пословање у протеклих девет мјесеци је било смањено, у очекивању рјешавања статуса ИГА од стране власника

Агенције, који се кроз извјештаје Управног одбора ИГА редовно обавјештавају о континуираном паду активности код свих производа и услуга које ИГА нуди извозницима. У складу с тим, евидентан је пад прихода од камата и премија, што су посљедица смањења активности - навели су у ИГА и додали да и даље остварују оперативне приходе довољне за покриће оперативних трошкова. 

Појашњавају да су континуирани захтјеви које добијају од извозника у БиХ већи од њихових могућности.

- То указује на потребу постојања Извозно-кредитне агенције, због чега је неопходно да се власници ИГА, БиХ и ентитети, одреде о даљем раду агенције - навели су у ИГА.

Додају да су њихове активности у овој години углавном биле из домена кредитног осигурања, извозних гаранција и финансирања припреме производње и факторинга. 
 

Поступак 

Стечај у дервентском “Унису” отворен је 17. децембра.

Захтјев за стечај “Униса” почетком године поднијела је Нова банка Бањалука, која је повјерилац у том предузећу.

Након тога је суд у априлу донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника именован је Лазо Ђурђевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана