Стечај у некадашњем гиганту окончан: Ко је остао "кратких рукава"?

Данијела Бајић
Стечај у некадашњем гиганту окончан: Ко је остао "кратких рукава"?

ПАЛЕ - Окружни привредни суд у Источном Сарајеву након 18 година закључио је стечајни поступак над Дрвном индустријом “Бјелашница” Подграб, некадашњим паљанским гигантом, због недостатка стечајне масе овог предузећа.

Стечајни поступак у овом предузећу, чија су дуговања била тешка око 3,3 милиона марака и које је запошљавало 200 радника, отворен је у априлу 2006. године. Дужност стечајног управника овог предузећа 2018. године преузео је Драгомир Стјепановић из Рогатице, који је том приликом затекао неријешен статус 30 станова у власништву стечајног дужника, затим два пословна простора и пет гаража. На крају су, казао је за “Глас Српске” Стјепановић, остала неријешена два стана и један пословни простор, за шта се води судски поступак.

- Надлежни суд ме овластио да након окончања овог стечајног поступка могу регистровати стечајну масу и наставити започете поступке пред судом. То ћу урадити чим добијем рјешење и ово привести крају по Закону о стечају - казао је Стјепановић додајући да је током стечајног поступка намирено изузетно мало повјерилаца.

Према његовим ријечима, повјериоци вишег исплатног реда, односно радници који су затечени у предузећу приликом отварања стечајног поступка,  намирени су у стопроцентном износу, док остали још нису добили ни марке.

- Поступак је трајао неуобичајено дуго због бројних проблема који су пратили сам процес. Остало је још око 3,2 милиона КМ неизмирених потраживања повјерилаца. Такође, у овом поступку нису покривени ни трошкови према стечајном управнику, близу 40 одсто износа је остало неизмирено - рекао је Стјепановић.

Повјериоци који, нажалост, остану ненамирени могу да, истакао је он, туже власника, односно оснивача фирме, у шта се мало ко упушта.

Како је наведено у документу Окружног привредног суда у Источном  Сарајеву, објављеном на сајту Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ), прије 17 година предложена је реорганизација овог предузећа, до које никада није дошло.

- Рјешењем Основног суда у Сокоцу од 27. априла 2006. године отворен је стечајни поступак над имовином правног лица АД “Бјелашница” Пале, Подграб - наведено је у образложењу Окружног привредног суда у Источном  Сарајеву, гдје стоји да је код суда у Сокоцу испитно рочиште одржано 26. јуна 2006. године.

Том приликом утврђено је да су потраживања радника износила 89.244 КМ. С  друге стране, потраживања повјерилаца из општег исплатног реда износе 3,17 милиона КМ.

ИМОВИНА

У документу Окружног привредног суда у Источном Сарајеву наведено је да је имовина стечајног дужника уновчена у протеклих шест година, те је остварен прилив у износу од 208.328 КМ, што је утрошено на намирење трошкова стечајног поступка и дугова стечајне масе. У току поступка Одбор повјерилаца је одржао укупно 36 сједница, а стечајни  управник је редовно извјештавао суд о предузетим радњама у вези са уновчењем стечајне масе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана