Стечај посвађао акционаре и управника

Јелена Бјелица
Стечај посвађао акционаре и управника

Бањалука - Савез удружења малих акционара РС не одустаје од захтјева за прекид стечаја у бањалучкој “Фруктони”, док стечајни управник тврди да је то немогуће и да ово предузеће више никада неће моћи да ради.

Мали акционари окупили су се испред Окружног привредног суда у Бањалуци како би прекинули лицитацију за продају опреме овог предузећа, на којој и није било заинтересованих купаца.

Предсједник Савеза удружења малих акционара РС Небојша Југовић истакао је да суд може да прекине стечај јер је подигнута оптужница против оних који су довели “Фруктону” до пропасти.

- Послије тога треба да се забрани располагање акцијама Недељку Поповићу и Илији Сировини, који су већински власници. Када се њима забрани право на располагање имовином у “Фруктони”, остају само мали акционари. Потом

Пореска управа треба да претвори потраживања у акције, а акционари да формирају скупштину. Онда би се обратили ИРБ-у да подржи покретање “Фруктоне” и она може да ради за неколико мјесеци - казао је Југовић и додао да лиценца није изгубљена.

С друге стране, стечајни управник Душан Ковачевић демантује да “Фруктона” још увијек има лиценцу, јер је, како каже, изгубила 2003. године приликом приватизације.

Нагласио је да се стечајни поступак не може прекинути, а и када би могао, тешко да би ово предузеће више икад могло да ради.

- Да се и почне са радом, “Фруктона” би одмах морала да исплати око три милиона марака извршних пресуда, колико је од сада нагомилано. Осим тога, ко ће платити 29 милиона приспјелих потраживања, послије чега би тек “Фруктона” могла почети да ради, а и опрема је стара око 40 година  - истакао је Ковачевић.

Потврђена оптужница

Бањалучки Окружни суд потврдио је оптужницу против бившег помоћника директора бањалучке подручне јединице Пореске управе РС Витомира Ђукића, који се терети за несавјестан рад у служби у случају продаје земљишта предузећа “Фруктона”.

Потврђена је и оптужница против предсједника Управног одбора и Скупштине акционара “Фруктоне” Недељка Поповића, те директора предузећа “Интеринвест крајс” Слободана Жупљанина, који се терете за оштећење и повлашћивање повјерилаца.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана