Статистика скенер за сваку земљу

Марина Чигоја
Статистика скенер за сваку земљу

Сарајево - Централна банка (ЦБ) БиХ има важну улогу у статистичком систему државе, а најважније области у којима обавља тај посао су монетарна и финансијска статистика, статистика спољног сектора и компилација и дисеминација статистике владиних финансија.

Ову улогу добила је још 1997. године када је доношен први Закон о ЦБ БиХ, а тада јој је као редован задатак дата компилација и дисеминација одређених статистика. То су, прије свега, монетарна и финансијска статистика, статистика спољног сектора, а 2003. године започиње и са компилацијом и дисеминацијом статистике владиних финансија. Најзначајније компоненте статистике спољног сектора су статистика платног биланса и међународне инвестиционе позиције.

- ЦБ БиХ је својим активностима присутна глобално као и централне банке већине земаља у свијету, те отуд и потреба да своје активности спроводи у складу са глобално постављеним принципима и стандардима и да резултате тих активности прикаже на начин који ће бити упоредив и разумљив на међународном нивоу. ЦБ стога при компилацији и дисеминацији статистика слиједи међународно признате стандарде, методологије и смјернице - истакли су у ЦБ.

Методологија

Водећу улогу у креирању методологије за компилацију и дисеминацију статистике платног биланса и међународне инвестиционе позиције још од 1948. године има Међународни монетарни фонд (ММФ). Од тада константно развија и унапређује методологију и смјернице које омогућавају компилацију, конзистентне, поуздане и на вријеме компилиране и објављене статистике платног биланса. Из те чињенице произлазе право, али и обвеза свих чланица ММФ-а да компилирају и извјештавају о статистикама платног баланса и међународне инвестиционе позиције.

ММФ је водећа, али не и једина институција која се бави унапређењем методологије. Европска централна банка (ЕЦБ) и Европска комисија (путем Евростата - институција ЕУ која је одговорна за компилацију и дисеминацију статистике), те друге међународне организације, а и национални компилатори статистика имали су значајан допринос у њеном досадашњим унапређењу.

- Стога, можемо рећи да је процес унапређења методологије отворен процес у којем поред релевантних међународних институција и стручњаци из цијелог свијета могу дати свој допринос. Иначе, ЕЦБ и Евростат у појединим дијеловима извјештавања о платном билансу су нешто захтјевнији у вези са аналитиком извјештавања. Са том врстом проблема ЦБ БиХ се већ полако хвата у коштац кроз примјену одређених ИПА пројеката, којима настоји у потпуности ускладити статистике које компилира са захтјевима ЕУ - истакли су у ЦБ БиХ.

Платни биланс и међународна инвестициона позиција

Платни биланс неке економије представља статистички извјештај који системски, за одређено временско раздобље, приказује економске трансакције те економије с остатком свијета. Раздвајање економије од остатка свијета заснива се на принципу резидентности која је прецизно дефинисана примијењеном методологијом. У складу са методологијом резидент неке економије је физички или правни субјекат који борави у тој економији годину и дуже (раздобље боравка може бити и краће, али постоји јасна намјера субјекта да ће боравак трајати најмање годину). Трансакција се, међутим, дефинише као економски ток који рефлектује настајање, трансформацију, промјену, трансфер или поништење економске вриједности. То укључује промјену власништва над робом или финансијским средством, пружање услуге или ангажовање радне снаге или капитала.

- Главне компоненте платног биланса су текући, капитални и финансијски рачун. Текући рачун укључује трансакције узроковане увозом и извозом робе и услуга, те примарни и секундарни доходак. Основне компоненте капиталног рачуна су капитални трансфери и набавка или продаја непроизведених нефинансијских средстава. Финансијски рачун се састоји од више компоненти - директне инвестиције, портфељне инвестиције, финансијски деривати, остале инвестиције (остали власнички капитал; готовина и депозити; кредити; осигурања, пензије и остале гарантне схеме; трговински кредити и авансна плаћања; остала финансијска потраживања или обавезе и специјална права вучења као нето створене обавезе), те резервна актива. Као посебна билансна ставка, а због немогућности апсолутног мјерења свих трансакција које се одвијају између резидената и нерезидената једне економије, израчунавају се нето грешке и пропусти - објаснили су у ЦБ.

За разлику од платног биланса који статистички приказује токове, односно трансакције између резидената и нерезидената неке економије, међународна инвестициона позиција приказује стање укупне финансијске активе и пасиве неке економије. Поред тога, извјештај приказује и као билансну ставку нето инвестициону позицију посматране економије, а то у ствари приказује да ли се ради о економији која посуђује капитал од остатка свијета или о економији која вишак средстава пласира у остатак свијета.

Искуства ЦБ БиХ

Искуство ЦБ БиХ у компилацији, односно креирању ових статистика за БиХ своди се на неколико корака.

- Прије свега, то је савладавање методолошких упутстава, потом избор најадекватнијег начина прикупљања одређених сетова података и информација, креирање образаца који ће се користити да се од извјештајних јединица прикупе неопходни подаци, статистичка обрада прикупљених података, креирање извјештајних табела за публиковање компилираних статистика, те дистрибуција, односно дисеминација статистичких извјештаја - кажу у ЦБ.

БиХ се сврстала међу првих пет земаља у свијету које су примијениле шесто издање методологије у складу са препорукама ММФ-а.

При компилацији предметних статистика за ЦБ БиХ су примарна четири начина прикупљања података. Директна истраживања, односно прикупљање података директним приступом извору података - компанији све је више заступљен у свијету, а поготово у европским земљама због одређених ограничења када се ради о неким другим начинима.

- ЦБ тренутно спроводи шест директних истраживања и на тај начин прикупљамо податке о директним страним инвестицијама, трговинским кредитима и авансима, услугама транспорта, осигурања и телекомуникационим услугама - наводе у ЦБ.

Статистички и административни извори података подразумијевају коришћење публикација ЕЦБ, БИС банке, ОECD-а, EUFOR-а, Vesterwunionа, амбасада и међународних организација у БиХ, статистичких завода земаља из окружења, те разних министарстава на нивоу БиХ, домаћих статистичких институција и фондови пензијско-инвалидског осигурања.

- Друге статистике компилиране у ЦБ БиХ подразумијевају статистику монетарног и финансијског сектора, владиних финансија, банкарства, трезора, мониторинг и анализу и рачуноводство. Систем евидентирања међународних трансакција као четврти начин прикупљања података подразумијева извјештаје комерцијалних банака у БиХ о обављеним трансакцијама плаћања и наплате за клијенте банака - истакли су у ЦБ БиХ наводећи да су само приликом директних истраживања у директном контакту са готово 2.500 извјештајних јединица.

Компилирање извјештаја о платном билансу ЦБ обавља тромјесечно, а о међународној инвестиционој позицији годишње.

Кретања у глобалној економији

Развој и унапређење методологије прати најзначајнија кретања у глобалној економији. Имајући то на уму, може се рећи да је шесто у односу на пето издање методологије за компилацију статистике платног биланса и међународне инвестиционе позиције настало као резултат сљедећих кретања:

-        Глобализација економије (посљедњих деценија значајно су повећане и присутне прекограничне услуге обраде и дораде робе, комплекснија је структура компанија и већа мобилност радне снаге)

-        Значајно фокусирање анализа на биланс стања (ново издање методологије детаљно обрађује и међународну инвестициону позицију, што се рефлектовало и на сам назив методолошког приручника)

-        Иновације на финансијском тржишту (појављивање све комплекснијих финансијских инструмената)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана