Старо руководство Привредне коморе РС чекају стари изазови

Маријана Миљић
Старо руководство Привредне коморе РС чекају стари изазови

Бањалука - Борко Ђурић остаје на челу Привредне коморе РС, а нови четворогодишњи мандат јуче му је повјерен на конститутивној и изборној сједници Скупштине коморе.

Ђурићев противкандидат Раденко Бубић одустао је од кандидатуре и није се ни појавио на сједници Скупштине Привредне коморе РС, али су избору руководства присуствовали делегати који су га подржавали.

Делегати су повјерење за нови мандат указали и досадашњој директорици Драгици Ристић и потпредсједнику Привредне коморе РС Михајлу Видићу. За другог потпредсједника Коморе изабран је Ратко Ђуричић, који је на тој функцији замијенио Јову Марића. За предсједника и потпредсједника Скупштине Привредне коморе изабрани су Дејан Мијић и Драган Јакић који насљеђују Анђелка Шобота и Спасоју Албијанића. Делегати су изабрали и чланове Управног и Надзорног одбора Привредне коморе РС и усвојили програм њеног рада.

Ђурић је након реизбора рекао да су програмом рада дефинисане обавезе свих коморских органа.

- Приоритет остаје смањење оптерећења привреде како бисмо створили повољнији пословни амбијент и тиме обезбиједили виши степен конкурентности домаћих предузећа и производа. Не гајимо илузије да ће то ићи лако и једноставно јер је пред нама мноштво нових тешкоћа уз све проблеме са којима се боримо - казао је Ђурић.

Говорећи о проблемима са којима се суочавају, Ђурић је истакао да је један од горућих одлив квалитетне радне снаге у земље ЕУ.

- Овај проблем доводи наше привреднике у позицију немогућности благовременог и квалитетног извршавања преузетих послова. Додатни проблем је што образовни систем у РС не прати потребе привреде. Због тога ћемо инсистирати на доношењу законских рјешења која треба да воде побољшању пословног амбијента, али и смањењу јавне администрације и потрошње и њиховој већој ефикасности - казао је Ђурић.

Пословна заједница суочава се и са све већим проблемом отварања домаћег тржишта што предузећа ставља у подређен положај.

- С друге стране, тржишта која су нама интересантна су тешко доступна јер су њихове земље поставиле стандарде које ми у овим условима тешко можемо испунити - рекао је Ђурић наводећи да привреду чека мноштво изазова.

Изабрано руководство Привредне коморе РС

Борко Ђурић - предсједник

Драгица Ристић - директорица

Михајло Видић - потпредсједник

Ратко Ђуричић - потпредсједник

Дејан Мијић - предсједник Скупштине

Драган Јакић - потпредсједник Скупштине

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана