Становништво уштедјело рекордних 10,25 милијарди

Игор Пилиповић
Становништво уштедјело рекордних 10,25 милијарди

Бањалука - Штедња становништва у домаћим банкама достигла је на крају септембра рекордних 10,25 милијарди КМ, подаци су Централне банке БиХ.

Депозити становништва на крају септембра чинили су 59,6 одсто укупних, а повећани су за 633,5 милиона КМ или 6,6 одсто у односу на исти прошлогодишњи период. У Централној банци истичу да штедња становништва расте константно од 2008. године када је избила глобална финансијска и економска криза. Тај раст кретао се годишње у распону од осам до 15 одсто, што је резултирало кумулативним порастом депозита за 5,05 милијарди КМ или 97 процената.

- То је показатељ успостављеног повјерења у банкарски сектор и његову стабилност и резултат је и постојања система осигураних депозита, чиме је пружена адекватна заштита штедиша - навели су у Централној банци БиХ.

У структури штедње орочени и штедни депозити доминирају са 5,41 милијарду КМ или 52,8 одсто укупних депозита становништва, док трансакциони рачуни и депозити по виђењу чине 4,84 милијарде или 47,2 одсто. Прва категорија штедње је, међутим, имала раст од само 0,1 одсто, док је штедња на трансакционим рачунима порасла за 16,3 процента, а депозити по виђењу 13,7 одсто.

Предсједник Удружења банака БиХ Милан Радовић изјавио је поводом Свјетског дана штедње да становништво највише штеди у домаћој валути и евру.

- Разлог за то су каматне стопе, које су на штедњу у тим валутама и највише - рекао је Радовић.

Штедња је једна од најважнијих услуга банака иако је у посљедње вријеме дошло до значајног пада камате, што дестимулише штедише да новац држе у банкама. У Новој банци Бањалука истичу да низ година креирају и пружају услуге различитих модела штедње.

- Још од почетка 2010. године биљежимо позитиван тренд у штедњи грађана. Захваљујући маркетиншкој кампањи "Штеди јер вриједи", штедња и депозити грађана су у 2016. години наставили тренд раста. У прва три квартала 2016. орочено је нових 50,1 милион КМ, што представља раст депозита становништва за 6,74 одсто у односу на крај прошле године. Нова банка у укупном расту депозита становништва у БиХ у овој години учествује са 12,06 одсто - истакли су у Новој банци.

Агенција за осигурање депозита БиХ гарантује за све депозите у износу до 50.000 КМ. Улога ове агенције у пракси је дошла до изражаја приликом колапса Бобар банке и Банке Српске послије којег је обештетила све њихове клијенте чији депозити нису прелазили 50.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана