Становници тону у све већи дуг

Марина Чигоја
Становници тону у све већи дуг

БAЊAЛУКA - Просјечна кредитна задуженост по становнику у Републици Српској у првих шест мјесеци ове године износила је 1.656 марака и у односу на крај прошле године већа је за 32 марке.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, укупни пласмани становништву на нивоу банкарског система Српске у првих шест мјесеци ове године износили су 2,3 милијарде КМ или 1.656 КМ по становнику.

Просјечна задуженост становника Републике Српске прошле године износила је 1.624 марке, у 2009. години била је 1.664 КМ, док је 2008. године износила 1.801 марку.

Према процјенама, задуженост у Србији износи 780 евра по глави становника, Македонији 580 евра, а Хрватској чак 4.000 евра.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се тренд задуживања који је постојао у претходном периоду, када су банке лако одобравале кредите, драстично смањио.

- Самим тим и овај пораст од 32 марке показује да се задуженост грађана не повећава значајно. Разлог је једноставан, људи се плаше губитка посла и немогућности враћања тог кредита тако да су трендови да се кредит узме када се иде и на годишњи одмор значајно у паду - нагласио је Павловић.

Он је истакао да се ниво кредитне задужености из претходног периода више-мање одржава зато што добар дио тих кредита чине дугорочни стамбени кредити.

Према његовим ријечима, степен задужености становника РС није висок.

- Нисмо у категорији високозадужених појединаца у регији. Код нас није био ни развијен систем куповине кредитним картицама, много банкарских производа није заживјело у БиХ, па самим тим нисмо ни имали прилике да се много задужимо - казао је Павловић.

Сектори

Према подацима Aгенције за банкарство РС, задуженост по глави становника РС у банкама износи око 1.460 КМ, у микрокредитним организацијама 192 КМ по становнику, док је у сектору лизинга задуженост пет марака по становнику РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана