Становници штеде 1,1 милијарду КМ

Тања Шиканић
Становници штеде 1,1 милијарду КМ

БAЊAЛУКA - Штедња становништва у банкама у Српској у првом кварталу ове године повећана је за шест одсто, што је резултат враћања повјерења у банке, наводе у Aгенцији за банкарство РС.

- Штедња грађана има стални тренд раста. На крају марта ове године, штедња становништва износила је 1.130.800.000 КМ што је за шест одсто више у односу на крај 2010. године - навели су у Aгенцији за банкарство.

Извршни секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић је истакао да је и на нивоу БиХ удио депозита грађана у банкама током протекле године имао тенденцију раста.

- И у првом кварталу ове године, депозити грађана у банкама у БиХ су се повећавали. Иако је у питању раст штедње од неколико процената, сматрамо да су грађани ипак вратили повјерење у банке, које је било нарушено током финансијске кризе - каже Мишић.

Он је додао да, упркос бројним лошим показатељима, штедња становништва у банкама константно расте, што охрабрује, не само банке, него и цијелу привреду.

- Раст депозита грађана би био много већи, уколико би економска ситуација и социјални статус грађана били бољи - истакао је Мишић и додао да у структури депозита највеће учешће имају депозити грађана, више од 50 одсто.

Он је истакао да је штедња веома значајан ресурс државе, те да је због тога веома важно да се не понови ситуација од прије три године када је становништво подигло своје депозите, због неповјерења у банке.

Штедња у Српској је на крају прошле године износила 1.071.000.000 КМ и порасла је за 177,3 милиона КМ или 20 одсто у односу на крај 2009. године, подаци су Aгенције за банкарство.

Орочена штедња на крају 2010. године је износила 836,6 милиона КМ и имала стопу раста од 22 одсто, а штедња по виђењу износила је 234,9 милиона КМ и била је већа за 12 одсто у односу на 2009. годину.

Осигурани лимит

У Aгенцији за банкарство су истакли да је повећању штедње становништва у значајној мјери допринијела ефикасна супервизија банака, те осигурање депозита које имају за циљ стабилан банкарски сектор и заштиту депозитара.

- Подизање осигураног лимита депозита почетком 2009. године на 20.000 КМ, те у априлу 2010. године на 35.000 КМ био је један од фактора који је, у условима свеопште кризе, дао додатну сигурност штедишама - кажу у Aгенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана