Становници РС панично мијењају евре

Тања Шикањић
Становници РС панично мијењају евре

БAЊAЛУКA - Иако домаћи економисти тврде да су приче о слому јединствене европске валуте само спекулације, те да су депозити становништва у овој валути сигурни, становници Српске посљедњих дана панично мијењају новац из евра у друге валуте.

- Никад до сада нисмо имали оволико људи који чекају да замијене новац. Оволике гужве нису биле чак ни када је уведен евро, па када су људи хтјели да замијене њемачке марке - рекли су у мјењачници 'Врач' у Бањалуци и додали да се углавном мијењају веће суме новца. Додали су да становници евре најчешће мијењају за швајцарске франке и америчке доларе, а затим за канадске и аустралијске доларе.

- Не можемо чак ни испоштовати све захтјеве, јер људи долазе са огромним количинама новца који желе да промијене - рекли су у овој мјењачници.

Да је потражња за швајцарцима и осталим валутама посљедњих дана све већа потврдили су и у мјењачницама "A" у Бањалуци и "Б" у Градишци.

У банкама у БиХ су истакли да ових дана нису биљежили значајније промјене депозита у еврима, али да је у порасту заинтересованост клијената за конверзију штедње у еврима у амерички долар или франак.

- Банка не биљежи значајне промјене депозита у ЕУР валути, а за било каквим подизањем депозита нема потребе, с обзиром на то да је банкарски систем у БиХ стабилан и сигуран - рекао је директор Рајфајзен банке у БиХ Михаел Милер.

Економски стручњаци тврде да су замјеном новца из евра у друге валуте становници створили непотребну панику.

Економски аналитичар Зоран Павловић је подсјетио да је кичма Европске уније валута, те да њен опстанак није споран.

- Дакле, промјена новца у еврима уопште није потребна. Међутим, свако има право да одлучи на који начин ће улагати новац, али је сигурно да ће наши грађани имати само трошак зато што мијењају новац из евра у друге валуте - истакао је Павловић.

Стална упозорења свјетских економских аналитичара о пропасти евра, Павловић оцјењује као пропаганду, која има за циљ подизање тензија унутар ЕУ како би земље чланице прихватиле чињеницу да у том систему Централна европска банка мора добити права контроле над локалним, односно националним банкама, које за сада нема.

Слично сматра и министар економије и регионалног развоја Србије Небојша Ћирић, који је изјавио да не вјерује да ће евро као валута пропасти и "да ће се еврозона сама од себе распасти".

Међутим, упркос позитивним предвиђањима за опстанак евра, велике међународне компаније убрзано припремају планове за могући пропаст евра и покушавају смањити ризик пребацујући новац у сигурне инвестиције, пише "Фајненшел тајмс".

Министри финансија еврозоне договорили су повећање капацитета Европског фонда за финансијску стабилност (EFSF), али нису успјели да постигну споразум о томе за колико би га требало увећати, због чега су се окренули ММФ ради помоћи у спасавању евра. Министри су потврдили да је одобрена исплата транше помоћи Грчкој у износу од осам милијарди евра.

Грци

Грци су током септембра и октобра из банака подигли 13 до 14 милијарди евра, а узимање улога је настављено и почетком овог мјесеца, рекао је јуче гувернер грчке Централне банке Јоргос Провопулос.

План за наводни нестанак евра

Италијански портал Љуотидиано.нет је објавио вијест да постоји "фантастичан сценарио" за нестанак евра који је направљен у Њемачкој, гдје и даље постоји снажно противљење постојању заједничке валуте 17 чланица ЕУ. Према тим информацијима, аутор плана за елиминисање евра је, наводно, Дирк Мајер, професор престижног Хамбуршког универзитета Хелмут Шмит. Мејеров план, преноси Љуотидиано.нет, који предвиђа да све почне једног понедјељка, када ће њемачке банке бити затворене за домаће клијенте и странце. Сљедећег дана банке ће пласирати нове европске новчанице, које ће се од старих разликовати специјалним магнетним жигом, а становницима Њемачке и странцима ће бити забрањено уношење старих новчаница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана