Становници попили 37 милиона КМ воде из увоза

Маријана Миљић
Становници попили 37 милиона КМ воде из увоза

БAЊAЛУКA - У БиХ је за седам мјесеци ове године увезено 50.832 тона воде у вриједности од 37 милиона КМ, док је у истом периоду из БиХ извезено 26.212 тона воде, вриједне 12,1 милиона марака.

Рекао је ово "Гласу Српске" портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић и додао да се вода у БиХ највише увозила из Хрватске, Србије, Словеније и Њемачке.

- Када је у питању извоз воде из БиХ, највише се извозило у Хрватску, Србију, Словенију, затим Македонију, Чешку, Словачку и Холандију - казао је Ковачевић.

Прекомјеран увоз воде у БиХ био је и лани, када је увезено више од 80.000 тона воде у вриједности од 56,1 милион марака, док је у истој години из БиХ извезено свега 34.307 тона воде у вриједности од 16,3 милиона марака.

Директор Сектора привреде у Спољнотрговинској комори БиХ Горан Брчкаловић рекао је да је однос увоза и извоза у БиХ катастрофалан.

 - Иако БиХ има изванредне природне услове за производњу воде, она их не користи. Умјесто тога издваја велики износ новца за туђе производе чији квалитет не надмашује домаћи - казао је Брчкаловић.

Он је нагласио да би проблем прекомјерног увоза воде у БиХ могао бити ријешен ове године јер је Савјет министара БиХ формирао Комисију за признавање вода у БиХ, чиме је произвођачима воде дата шанса да Aгенцији за сигурност хране БиХ поднесу захтјеве за признавање вода коју намјеравају произвести и извести до 1. новембра ове године.

- Формирањем ове комисије донијеће се више реда на тржиште воде у БиХ и олакшаће извоз воде из БиХ - казао је Брчкаловић.

Он је нагласио да је до сада у БиХ из других земаља "завршавала" и веома неквалитетна вода, те да се крајем ове године може очекивати и рјешење овог проблема.

- У БиХ ће се моћи увозити само вода која испуњава стандарде Европске уније. До сада је у БиХ у укупном увозу увезено десет одсто природне воде, док је у осталом увозу преовладавала минерална и газирана вода - казао је Брчкаловић.

Састав воде

У Управи за индиректно опорезивање БиХ казали су да се под увозом и извозом воде из БиХ подразумијева природна или вјештачка минерална вода, те газирана вода без додатног шећера или неког другог сладила или арома, као и минерална и газирана вода са додатним шећером или другим сладилима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана