Становници дужни 2,15 милијарди КМ

Мaринa Чигојa
Становници дужни 2,15 милијарди КМ

Бaњaлукa - Укупна задуженост грађана Републике Српске по кредитима банака на крају првог квартала ове године износила је 2,15 милијарди марака, односно 1.505 КМ по становнику.

У извјештају Aгенције за банкарство РС о стању банкарског система за први квартал ове године наводи се да је задуженост по становнику по кредитима банака на крају прошле године износила 1.501 КМ.

На крају 2009. године задуженост по становнику износила је 1.393 КМ, док је 2010. године била 1.407 КМ.

Руководилац Секције за банкарство у Удружењу економиста РС СЊОТ Марко Ђого каже да задуженост грађана још није алармантна, те су становници Српске, када се гледа задуженост у односу на број запослених и просјечне плате, још увијек у повољнијем положају од Хрватске.

С друге стране, каже, грађани РС су дупло задуженији од становника Србије и Македоније.

- Хрватска је достигла горњу границу задуживања. Сигурно је да је нешто мањем расту задужености код нас допринијела и рестриктивнија политика банака при одобравању кредита - казао је Ђого.

Он је истакао да се у будућности очекује раст кредита по стопи раста привреде. До 2008. године стопа раста кредита износила је и до 30 одсто, а привреда је тада расла од три до пет одсто.

- Имали смо муњевит раст задуживања уз доста спор привредни раст, док се у будућности очекују уједначавања тих односа. Неће више бити кредитне експанзије као раније - казао је Ђого.

На крају марта ове године укупни кредити грађанима износили су 2,195 милијарди КМ. Банке из РС пласирале су 1,647 милијарди марака или 75 одсто.

Према рочној структури укупних кредита 14 одсто су краткорочни кредити, а 86 одсто су дугорочни кредити.

- Према намјенској структури кредита грађанима, највеће учешће од 65 одсто имају краткорочни и дугорочни кредити за општу потрошњу у износу од 1,4 милијарде КМ - наводи се у извјештају.

У намјенској структури кредита за општу потрошњу преовладавају ненамјенски готовински кредити, чији је износ на крају првог тромјесечја био 1,06 милијарди КМ са стопом пада од један одсто у односу на претходну годину.  

Кредити грађанима по картицама и прекорачења по рачунима укупно износе 174 милиона КМ и имају стопу раста од четири одсто у односу на крај прошле године.

Кредити искоришћени за куповину робе широке потрошње, аутомобила, хартија од вриједности, ломбардни кредити и други износе 140,7 милиона КМ, док остали кредити за општу потрошњу који немају одређену намјену износе 52,6 милиона марака.

МКО

Микрокредитни сектор у РС за прва три мјесеца пословао је са губитком од од 1,01 милиона КМ.

Укупан приход микрокредитних организација на крају првог тромјесечја био је 9,2 милиона КМ са стопом пада од 11 одсто у односу на исти период прошле године.

Укупни расходи на крају првог тромјесечја из редовног пословања износили су су 10,6 милиона КМ и имају пад од 12 одсто у односу на крај претходне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана