Станови за три године појефтинили за 30 одсто

Маријана Миљић
Станови за три године појефтинили за 30 одсто

Бањалука - Цијене станова у Републици Српској у последње три године биљеже пад и у односу на 2009. годину квадратни метар стамбеног простора јефтинији је и до 30 одсто, кажу у агенцијама за продају некретнина.

Власник агенције за некретнине “Еуро агент” из Бањалуке Сенка Гатарић рекла је “Гласу Српске” да су цијене станова у овом граду пале за око 30 одсто у односу на 2009. годину.

- Цијене станова биљеже константан пад и највјероватније ће се  таква ситуација наставити и идуће године, јер људи немају новца за куповину станова, а банке су пооштриле услове и готово је немогуће добити кредит за куповину станова. У Бањалуци је тренутно за квадратни метар стана који се налази у старијој згради потребно издвојити од 1.400 до 1.700 марака, док је прије три године квадратни метар коштао од 1.600 до 2.000 марака. Цијена квадратног метра у новим зградама досеже од 2.000 до 2.500 марака - рекла је Гатарићева.

Додала је да цијена зависи од локације, те од спратности зграде али и квалитета градње.

Гатарићева је нагласила да станове углавном купују млади брачни парови који су запослени у администрацији.

Власник агенције за некретнине “Твико” у Требињу Васо Милић рекао је да је цијена станова у Херцеговини пала од 20 до 30 одсто.

- Квадратни метар стана прије три године у Требињу је коштао око  1.800 марака, а тренутно је потребно за метар стана у старијој згради издвојити око 1.300 марака. У новим зградама квадратни метар је нешто скупљи и он се креће око 2.000 марака - рекао је Милић и додао да цијене зависе и од локације, те од спрата на којем се стан налази.

Милић је додао да упркос паду цијена станова куповина стагнира јер људи немају пара, те додао да станове углавном купују људи који су запослени у иностранству.

Власник агенције за некретнине “Емилија” из Модриче Емилија Марић рекла је да се цијена станова у Модричи није мијењала у претходне три године.

- У свим осталим општинама евидентан је пад цијена како у новијим, тако и оних станова у старијим зградама. Тренутно је у Модричи у новим зградама за квадратни метар стамбеног простора потребно издвојити од 1.100 до 1.400 марака, док  метар стана у старијим зградама кошта од 600 до 800 марака - рекла је Марићева и додала да упркос слабој потражњи у овој општини инвеститори неће да спусте цијене станова.

Регион

Цијене станова падају и у Србији, а квадратни метар стамбеног простора у односу на прије три године јефтинији  је од 30 до 40 одсто.

Слична ситуација је и у Хрватској, али упркос томе, у тамошњим агенцијама за продају некретнина истичу да је све мање купаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана