Станови најјефтинији у Херцеговини, најскупљи у Бањалуци

Свјетлана Тадић
Станови најјефтинији у Херцеговини, најскупљи у Бањалуци

БAЊAЛУКA - Најјефтинији станови у Републици Српској продају се у Херцеговини, по цијени од око 1.200 марака за метар квадратни, док су најскупљи у Бањалуци гдје је за метар квадратни стамбеног простора потребно издвојити најмање 1.700 марака, потврдили су у агенцијама за промет некретнинама.

У требињској агенцији "Тасовац" кажу да се цијене станова у Требињу крећу од 1.200 до 2.000 марака по квадрату.

- У Билећи и Гацку квадрат стана кошта око хиљаду марака. Највише се траже мањи станови - рекао је власник ове агенције Жељко Тасовац.

Послије Херцеговине, најјефтинији станови у Српској продају се у добојској регији.

Власник агенције "Елита" из Добоја Новак Радојчић рекао је да се цијене квадрата стана у овом граду креће од 1.200 до 1.600 марака.

У Источним Сарајеву, гдје је у посљедњих неколико година започета градња неколико стамбених објеката, станови се, кажу у агенцијама за промет некретнинама, продају јако добро.

- Цијена квадрата стана зависи од локације, а у просјеку се креће од 1.300 до 1.700 марака - кажу у агенцијама.

Власник бањалучке агенције за промет некретнинама "Сензор" Манојло Поповић рекао је да се цијене стамбеног квадрата у новим зградама крећу од 1.700 до 2.500 марака.

- На цијену утиче и удаљеност од центра, спратност, величина и старост стана. Просјечна цијена квадрата старих станова у Бањалуци износи око 2.000 марака - рекао је Поповић.

У Aгенцијама за промет некретнинама кажу да се, за разлику од станова, куће у РС боље продају, те да их најчешће купују људи из дијаспоре.

Станови у Бањалуци годинама су најскупљи, а инвеститори ово правдају великом тражњом и погодностима које добијају сви они који се одлуче за живот у овом граду, јер се ради о административном центру РС.

Демограф Стево Пашалић каже да су урбане средине привлачније за живот, те да се људи због бољих услова и развијене инфраструктуре прије одлучују за живот у већим градовима.

- Бањалука је универзитетски, културни и град гдје је смјештен велики број републичких институција. Према статистикама, Бањалука има велики број досељеника годишње, људи у овај град најчешће долазе у потрази за послом или образовањем - рекао је Пашалић.

Продаја

У агенцијама за промет некретнинама рекли су да продаја станова у посљедњих шест мјесеци стагнира, али да је у односу на претходне године драстично пала.

У Требињу кажу да су прије три године у истом периоду продали скоро 100 одсто више станова. У Бањалуци кажу да је од октобра продаја пала за око 30 одсто, док из Добоја наглашавају да се станови тренутно готово ни не продају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана